Tomas Tobé (M) har självförtroende – men inte alla svar

Hårda tag och en gnutta populism bär Moderaterna genom valrörelsen.

I Bryssel har Tomas Tobé profilerat sig i migrationsfrågan och han skryter gärna om sina framgångar.

Frågan om Moderaternas och de konservativas relation till ytterhögern är dock fortfarande otydlig.

Kan man rädda något som inte riktigt är hotat? I en EU-valrörelse är svaret självklart ja och nu är det vitt snus som Tomas Tobé ska ”rädda” åt svenskarna. Frågan om att förbjuda det vita snuset är inget som just nu drivs i EU, men visst är framtiden alltid ett oskrivet blad.

Tomas Tobé har redan suttit i Europaparlamentet i en mandatperiod, det vill säga fem år. I den förra valrörelsen 2019 var han en ny kandidat som var på väg till Bryssel av samma anledning som Moderaterna ofta skickat folk till söderut – han var en något avpolletterad politiker i Sverige och det fanns ingenstans att sätta honom. Inom Moderaterna hade det då varit en turbulent tid. Den dåvarande partiledaren Anna Kinberg Batra hade fått se sin uppgång och sitt fall och blivit avsatt. Detsamma gällde Tomas Tobé, som varit partisekreterare under Kindberg Batras korta partiledartid. Nu behövde Moderaterna göra sig av med honom på ett snyggt sätt – det fick bli Bryssel.

Nu fem år senare kanske det var det bästa som kunde hända Tobé. Bryssel verkar passa honom och han har under den gångna mandatperioden varit den svenska parlamentariker som varit mest framgångsrik. Genom sin nyckelroll i att förhandla fram delar av den stora migrationspakt som EU nyligen klubbade igenom har han gjort sig ett namn i Bryssel.

Och det märks i Aftonbladets utfrågning – Tomas Tobé är en moderat med självförtroende och de växer inte på träd nuförtiden.

Tomas Tobé i Aftonbladets tvodd Utfrågningen.

Moderaterna går till val på frågor som handlar om kriminalitet och gränsöverskridande brottslighet, migration och det vita snutet då. Det där sista om snuset är ett stänk av populism som drabbar varje EU-valrörelse och som kanske behövs för att engagera väljarna. Det verkar i alla fall Moderaterna och Tobé tro.

När det kommer till migrationen och den överenskommelse som nu ligger kan Tobé frågan på sina fem fingrar, men när det kommer till vad som är nästa möjliga steg blir det svårare. Moderaterna vill stärka EU:s yttre gräns ytterligare. Det innefattar förslag som att inrätta asylcenter i utanför Europa och att utvisa personer till länder utanför Europa även om personen saknar anknytning till det landet. Hur sådana center skulle kunna se ut och vad det skulle kunna få för konsekvenser för till exempel barn som låses in, har han svårt att svara på.

Politik i alla ära – Moderaternas och deras partigrupp EPP:s riktigt stora fråga inför det här EU-valet och inför framtiden är om de kommer att öppna upp för att samarbeta med ytterhögern i parlamentet eller inte. Moderaterna samarbetar som känt med Sverigedemokraterna i den svenska regeringen, men nere i Europa är frågan om samarbete med högerpopulistiska partier känsligare.

Allt kommer hänga på hur stora de olika partigrupperna bli och hur stora framgångar ytterhögern gör i valet till Europaparlamentet om några dagar.


Utfrågningen i fyra snabba betyg:

Begriplighet: Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Tomas Tobé kan kanske inte svar på allt, men med tanke på hur obegripliga europaparlamentariker kan vara när det ger sig in i frågor kring direktiv och lagstiftningsprocesser är det ändå en tydlig fyra på begriplighet.

Skrytkvot: Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Tobé skryter snygg, det är mycket ”kan lära av Sverige” osv, men det slår ändå inte i taket på skrytometern.

Humor: Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

God stämning ger alltid bra betyg när det kommer till humor.

Känslostyrka: Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Inte mycket känslor i den här utfrågningen.