Ukraina tar kriget till ryssarnas hemmaplan

Ukraina försöker i allt större utsträckning ta kriget till Rysslands hemmaplan.

President Zelenskyj vill visa att han har kapaciteten att slå till långt inne i angriparens hjärta.

Tanken är att ryssarna ska känna att Putin inte kan hålla dem säkra. Men det finns ännu en minst lika viktig faktor.

Följ ämnen
Ukraina

Nattens drönarattacker mot minst sex städer i Ryssland, inklusive huvudstaden Moskva, sägs vara krigets hittills med omfattande ukrainska attacker inne i Ryssland.

Ryssland påstår att alla drönare utom de riktade mot staden Pskov sköts ner innan de hann göra någon skada. Men det har ryssarna sagt tidigare när det bevisligen visat sig inte vara sant.

I Pskov förstördes flera militära transportplan.

 

Eftersom Ukraina är angripet av Ryssland är det fullt rimligt att Ukraina slår till på rysk mark. Men effekterna har än så länge varit begränsade. För Ukraina handlar det inte främst om att ställa till med mesta möjliga skada utan mer om att visa att man har den här kapaciteten.

Länge trodde Putin och ryssarna i allmänhet att kriget i Ukraina var något som hände långt bort som inte berörde dem nämnvärt. Nu vaknar till och med Moskvabor till dånande smällar och nedfallande metallskrot.

Det som är vardag för många ukrainare håller långsamt på att bli det även för många ryssar. Det är den psykologiska effekten som Ukraina är ute efter.

I Ukraina dör och skadas människor varje dag i ryska missil- och drönarattacker. Att Ukraina kan visa att man trots försvaret på hemmaplan även orkar med att slå till mot ryskt territorium stärker den ukrainska stridsmoralen. Att se rädda ryssar springa till skyddsrum eller ryska hus brinna ger en tillfredställande känsla av att kunna slå tillbaka mot angriparen. Att kunna ge igen.

Även om det rent militärt är av begränsat värde.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Det är bara att titta på den ryska beskjutningen av Ukraina. Trots nästan dagliga attacker fortsätter ukrainarna att leva sina liv nästan som vanligt. Restauranger och barer i Kiev är fulla med folk som för en stund försöker glömma kriget.

Hur många kryssningsrobotar och drönare som ryssarna än skickar så lyckas de inte bryta den ukrainska stridsmoralen. Attackerna är givetvis hemska och tragiska men de har egentligen inget syfte vid sidan av att trakassera den ukrainska befolkningen.

Ryssland lyckas inte vinna någon terräng med sina attacker från luften. Det handlar snarare om ett utnötningskrig där ryssarna vill visa att de tänker fortsätta med sitt krig länge än medan Ukraina vill visa att deras motståndskraft är obruten.

En ukrainsk förhoppning är att deras nålstick inne i Ryssland ska få stödet för Putin att minska. Innan han startade sin invasion av Ukraina behövde ryssarna inte frukta att få en drönare i skallen mitt i natten. Det är Putin som gjort deras liv både fattigare och mer riskabelt.

Jag är inte så säker på att det är slutsatserna som vanliga ryssar drar men det är vad Ukraina hoppas.

Bilder från Ryssland efter en drönarattack som de anklagar Ukraina för att ha utfört.

Väst och Nato riktar ingen kritik mot de ukrainska attackerna inne i Ryssland men applåderar inte heller. De kan ha haft effekten att Nato låtit bli att ge långskjutande artilleri till Ukraina.

För väst är det en väldigt fin balansgång att stötta Ukraina så mycket som möjligt men samtidigt se till att kriget inte sprider sig.

Skulle Ukraina kunna pricka mål inne i Ryssland med avancerat artilleri och kryssningsmissiler är det möjligt att Putin skulle se det som en ren krigshandling och svara med attacker mot Polen eller Baltikum.

Då skulle vi snart ha det tredje världskrig som president Joe Biden hela tiden säger att han vill undvika till varje pris.

Det finns en risk att ukrainarna spelar Putin i händerna. Det verkar som att Ryssland försöker destabilisera sina närmaste Nato-grannar utan att för den skull gå till direkt attack.

Belarus ledare Alexandr Lukasjenko och Rysslands ledare Vladimir Putin.

För några veckor sedan flög några belarusiska militärhelikoptrar kortvarigt in i Polen. Antalet migranter som försöker ta sig över gränsen mellan Belarus och Polen har ökat kraftigt.

Belarus diktator Alexandr Lukasjenko är mer eller mindre Putins förlängda arm. Ett destabiliseringsförsök mot Polen sker inte utan Putins goda minne.

 

Redan för två år sedan använde Belarus migranter som man lockade från Mellanöstern och sedan släppte av vid gränsen till Polen och Litauen. Enda syftet var att skapa kaos med en ny flyktingvåg in till EU. 

Nu verkar ett nytt försök vara på gång. Polen har skickat 10 000 soldater till gränsen och funderar på att stänga den helt. Litauen och Lettland har redan stängt flera gränsövergångar och fruktar ryska destabiliseringsförsök.

Även om de ukrainska attackerna inne i Ryssland kan kännas tillfredställande så är det på inget sätt någon garanti för att Ukraina och väst vinner kriget.

Följ ämnen i artikeln