Inga magiska lösningar – men Pourmokhtari sitter säkert

Regeringens klimathandlingsplan gjorde oppositionen vansinnigt arga.

Och även om misstroendeförklaringen mot Romina Pourmokhtari kanske ”känns bra” kommer den inte att leda någonstans.

Nu finns till slut en ny klimatpolitik på plats. En handlingsplan som inte innehöll några magiska lösningar och som sänker Sveriges ambitionsnivå.

Miljöpartiet stod tidigt i startgroparna, redo att förklara sitt misstroende. Redan innan regeringens presskonferens var slut hade de bestämt sig.

Centerpartiet var också redo på direkten. De förklarade sig beredda att väcka ett misstroendevotum redan i höstas, om inte klimathandlingsplanen presenterade politik för att nå klimatmålen både 2030 och 2045.

Det fanns fog för att misstänka att det här inte skulle bli en handlingsplan som inte skulle sänka utsläppen tillräckligt för att nå delmålet till 2030. Det som handlar om kraftigt sänkta utsläpp och att minska transporternas utsläpp.

Misstroende som inte leder nån vart

Oppositionen kommer lyckas väcka ett misstroende mot Romina Pourmokhtari i riksdagen. Till det krävs bara 35 röster. Men att få henne avsatt är i stort sett omöjligt. För att avsätta en minister krävs det att en majoritet av riksdagens ledamöter röstar för misstroendet och oppositionen har, som vi vet, bara 173 röster. Om ens hela oppositionen är med på det hela.

Det är alltså lönlöst att väcka misstroende om det handlar om att faktiskt avsätta Pourmokhtari. Huvudsyftet för oppositionen är nog snarare att få ur sig den ilska de känner över Tidöregeringens klimatpolitik.

En ny lägre ambitionsnivå

I över ett års tid har regeringen kunnat slå ifrån sig kritiken mot de sänkta ambitionerna i klimatpolitiken med att det ska komma en klimathandlingsplan som förklarar vad planen egentligen är. I höstens budget slog regeringen själva fast att den politik som regeringen driver kommer att öka utsläppen. Regeringen bemötte kritiken med att klimathandlingsplanen kommer under vintern och då skulle alla förstå.

Nu är den tiden över och vad det fanns för magiska lösningar är svårt att förstå. Istället låg Tidöpartiernas presentation i linje med den klimatpolitik de tidigare presenterat. Det övergripande målet är att nå klimatmålet om ett fossilfritt samhälle 2045. Vägen dit handlar om elektrifiering och kärnkraft och en omställning av industrin.

Enligt klimatminister Pourmokhtari ska ”klimatförändringarna ses som en möjlighet för Sverige att ligga i framkant”. Ett uttalande nästan lika höljt i dunkel som Liberalernas påstående om att det var tack vare Pourmokhtari som ett klimatavtal slutligen slöts på COP28 i Dubai för några veckor sedan.

Nu är i alla fall handlingsplanen här och den innehöll, precis som de flesta hade förväntat sig, en sänkt ambitionsnivå för den svenska klimatpolitiken.

Statsminister Ulf Kristersson, klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.