Nee!!

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2005-06-02

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

62 procent av holländarna röstade nej till EU-fördraget

Jublet visste inga gränser hos de nederländska socialisternas valvaka i Amsterdam då det stod klart att nej-sidan vunnit folkomröstningen. Partiet har varit drivande för ett nej till EU-fördraget – och nära 62 procent av väljarna stödde den linjen.

Nederländerna följde Frankrike i spåren. De röstade nej - med besked.

Men än är konstitutionen inte död. Den ligger på sitt yttersta.

Redan när vallokalsundersökningen presenterades klockan 21 stod det klart att holländarna med bedövande majoritet röstat nej till EU:s nya konstitution. Nejet blev ännu större än i Frankrike i söndags, nära 62 procent.

Förklaringen är missnöje med den nya valutan euro, med den höga avgiften för medlemskapet, låglönekonkurrensen från de nya medlemsländerna och Turkiets kommande medlemskap.

Räddningsplan

Samtidigt började det klarna hur EU tänker hantera den djupa kris som nejen i Frankrike och Holland, två av EU:s grundarnationer, lett till.

Om två veckor samlas EU:s stats- och regeringschefer i Bryssel till ordinarie vårtoppmöte. EU:s nuvarande ordförande, Luxemburgs premiärminister Jean-Claude Juncker, jobbar redan intensivt för att samla länderna kring en räddningsplan. Den går ut på att göra nästan ingenting.

Medlemsländerna påminns om att de är skyldiga att godkänna eller förkasta konstitutionen. Alla planerade omröstningar, folkomröstningar eller voteringar i parlamenten, ska alltså genomföras.

Ställer till det för Blair

Detta krav kan ställa till det för premiärminister Tony Blair i Storbritannien. Regeringen har lagt ett lagförslag om folkomröstning till parlamentet. Men oppositionen är kraftig. Blair vill helst djupfrysa hela processen. Men då får han EU på sig.

Den nya konstitutionen skulle träda i kraft 1 november nästa år. Men nu är EU-ledarna inne på att låta det få ta längre tid. Nästan hur lång tid som helst.

Sedan tidigare är regeringscheferna överens om att diskutera läget när 20 av sammanlagt 25 medlemsländer har röstat om konstitutionen.

Dödförklaring ?

Det kan bli den kontrollstation där konstitutionen dödförklaras. Än är den nämligen vid liv - men inte vid särskilt god vigör.

Nästa folkomröstning äger rum i det vanligen EU-lyriska Luxemburg 10 juli. Men även här har nej-sidan oväntat fått vind i seglen. Enligt den senaste opinionsundersökningen tänker 32 procent rösta nej. En månad tidigare var siffran 23 procent.

Formellt är Hollands folkomröstning, den första sedan 1848, rådgivande. Men premiärminister Jan Peter Balkenende har lovat respektera resultatet om valdeltagandet översteg 30 procent. Det blev dubbelt så högt.

Så här är ställningen bland EU-länderna just nu:

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln