Mutor inom fotbollen

I skuggan av evighetsdebatten om huliganer och bengaler kallades i dag till kriminologisk presskonferens om en aspekt av fotbollen det talas betydligt mindre om.

Minst 40 matcher de senaste åren misstänks vara uppgjorda, i ett fall tros ett helt lag vara inblandat, unga, lovande spelare hamnar i klorna på skrupelfria gangsters. 

Två utredare på Brottsförebyggande rådet har intervjuat 65 personer - idrottare, företrädare för de rättsvårdande myndigheterna, representanter för spelbolagen - i sitt arbete med rapporten "Matchfixning - manipulation av matcher och spelmarknad".

Vi var ett 40 tal personer som mumsade på kanelbullar och trängdes i en för liten sal i centrala Stockholm, journalister, fotografer, allvarstyngda företrädare för Svenska Fotbollsförbundet, en högt uppsatt polis och en åklagare som ägnar dagarna åt ekonomisk brottslighet.

Det forskarna Erik Nilsson och Melai Lehkamo hade att berätta var häpnadsväckande. De har, med risk för att låta ödesmättad, fått syn på en brottslighet vars omfattning är så stor att den riskerar att hota fotbollens trovärdighet.

Några siffror:

•År 2012 kom den första svenska polisanmälan in om en misstänkt manipulerad fotbollsmatch. Två år senare var det ett 20-tal.

•Forskarna har identifierat runt 40 matcher som kan vara uppgjorda. I vissa fall rör det sig om vaga misstankar, i andra finns starka indicier och stödbevisning.

•Det finns tillfällighetsfixare, de som känner någon i laget. Men även ekobrottnätverk har visat intresse. Vanligast är dock nationella matchfixarnät som även ägnar sig åt narkotikabrott och våld.

•I en match tros en spelare med betydande position i laget ha övertalat tio av sina medspelare, en hel startelva, att lägga sig.

Det berättades om spelare som blivit misshandlade, hur unga idrottare som levt över sina tillgångar och dragit på sig skulder har kontaktats, hur föreningar med ekonomiska besvär uppvaktats.

Lockelser, hot, erbjudanden, alls inte olikt staters sätt att rekrytera spioner.

Det handlar i nån mån om basket. Men i allt väsentligt rör fusket fotbollens divisioner ett till tre. Allsvenskan är för intensivt bevakad av medier för att uppgjorda matcher ska fungera. Dessutom tjänar spelarna bra och är inte lika mottagliga för mutor.

Forskarna drog sina rön och sedan var det dags för diverse högdjur att babbla. "Bekymmersamt"... "Tär på förtroendet"... "Måste ta avstånd".

Martin Hedensiö, kommunikationsdirektör på Svenska Spel, var bekymrad. Svenska Fotbollsförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson var än mer bekymrad. Mest bekymrad var den gamle sång- och dansmannen Björn Eriksson, ordförande på Riksidrottsförbundet och lika förtjust i sin röst nu som då han var rikspolischef.

Hur stor utbredningen är vet ingen. Inte heller går det att säga vilka summor som omsätts. Men det rör sig om miljoner och åter miljoner.

Vad kan då göras för att stävja detta allvarliga problem? För allvarligt är det. Den organiserade brottsligheten har hittat en ny marknad. Unga människor riskerar att dras in i djupt osunda miljöer och i värsta fall få sina liv förstörda.

Forskarna och idrottspamparna hade en del vettiga funderingar. Sanera spelmarknaden. Att det ens är tillåtet att spela på hörnor eller utvisning är inte klokt. Sådant går ju att ordna utan att någon misstänker att matchen är fixad. Kanske vore det även en god idé att förbjuda spel på sportsligt ointressanta matcher.

Möjligen finns det även straffrättsliga åtgärder att vidta. I dag är det inte olagligt att manipulera en match. Det är i första hand givande och tagande av mutor som är brottsligt.

Talande för de juridiska svårigheterna är att ingen av de 20 anmälningarna har lett till fällande domar. Endast två processer är i gång. I Kristianstad inleddes i går en rättegång mot tre män som påstås ha försökt påverka matcher. En av dem har redan friats i ett liknande mål. Det fallet ligger nu i hovrätten.

Dessutom existerar en tystnadens kultur, som i alla andra grovt brottsliga sammanhang. Den måste luckras upp. Det spelar nämligen ingen roll vilka lagar vi har så länge ingen pratar.

Jag steg ut i höstluften på Tegnérgatan och tänkte att det ju egentligen inte finns anledning att förvånas över någonting, allraminst fusk inom idrotten. Skandaler inom FIFA, dopingen som har plågat friidrotten, skidorna och cyklingen.

Men jag trodde inte att svensk klubbfotboll skulle vara så här pass förgiftad.