Närheten till det vilda känns förstås naivt

Den konstigaste analysen efter den otäcka varg­attacken på Kolmården kom från Hans-Olov Larsson, ­före detta zoologisk chef på Skansen. Han menade att orsaken kan ha varit att skötaren hade fel kön. ”Man kan fundera över om hon ­exempelvis hade mens” sa han i SvD.

Här är ett annat förslag på var problemet ligger: kanske borde vi inte ha låst in vargarna från första början?

Snarare än att diskutera för eller mot varg borde vi ju fråga oss varför ett modernt samhälle fortfarande roar sig med djur på zoo.

Det är stor skillnad mellan skogens skygga rovdjur och de som bor i burar, menar många experter efter dödsfallet. De tama har vant sig vid människor och förlorat respekten för oss; de fungerar annorlunda än vargarna som ränner ute i verkligheten.

Men var inte hela idén med djurparkerna att vi skulle­ få lära oss om hur de ­vilda djuren beter sig? Vad är ­annars syftet med Kol­mårdens klappa-varg-verksamhet?

Man glömmer lätt att även djurvänner kan drivas av ett vinstintresse. Svenska djurparker är trots allt kommersiella företag, som precis som andra nöjesparker försöker locka med häftiga ­aktiviteter.

Skansenakvariet har en ­levande reklampelare i ägaren Jonas Wahlström, ­ständigt inbjuden med ­sina lemurer i släptåg till tv-sofforna. Kolmården omsätter hundratals miljoner om året tack vare karuseller, afrikanskt spa, äventyrspark, svindyra safariläger. Ett weekendpaket för en ­familj på vildmarkshotellet här kostar uppemot 6 000 kronor.

Visst finns ofta ett genuint engagemang i grunden, och forskningen som bedrivs fyller en funktion.

Men var det verkligen ­meningen att djurfängelset skulle bli en underhållningsindustri?

Jag har också varit inne i varghägnet som reporter en gång, och måste erkänna att det var häftigt. Att komma så nära det vilda ger en kick, en mäktig känsla av att man bemästrat den otämjda ­naturen.

Nu i efterhand känns det förstås naivt.

Inte fattade jag något om vargens livsvillkor där bakom stängslet. Det var väl ­ungefär lika lärorikt som att åka berg-och-dalbana.

”Ojagade vargar är farligare än jagade” skrev Jägareförbundets Gunnar Glöersen i ett nyanserat inlägg på sin blogg efter varg­attacken. Han har en poäng. Släpp ­vargarna fria.

Följ ämnen i artikeln