Flaggorna blir kvar på väggen och kavajerna

Restriktionerna är avvecklade men inte regeringens vurm för fanor

Efter nästan två år är coronarestriktionerna avvecklade.

Men när plockas de svenska flaggorna ner från regeringens väggar? Och när försvinner den svenska fanan från ministrarnas kavajslag.

Aldrig skulle jag tro.

Strax efter att pandemins första flodvågor slog till mot Sverige förändrades inredningen i regeringens presskonferensrum. Stora svenska fanor åkte upp på väggarna.

Symboliken var övertydlig. Landet var i fara, enade skulle vi bekämpa den osynliga, men potentiellt dödsbringande, fienden. Det var tid för nationell samling.

Ungefär samtidigt dök flaggpinen upp på ministrarnas kavajslag. Ut med partisymboler och annat tjafs. In med den svenska fanan. På vänster kavajslag.

Där har den suttit sedan dess. Man kunde exempelvis observera den på Magdalena Anderssons kavaj under måndagens partiledardebatt i TV4.

Företrädaren Löfven markerade skillnad mellan sina olika uppdrag genom att byta pin. Arbetsuppgift för statsministern – flaggpin. Arbetsuppgift som partiledare – sosseros på kavajen.

Magdalena Andersson med Sverigeflagga på kavajen.

 

Pandemin är inte över. Men restriktionerna till följd av den är avvecklade. I alla fall för tillfället.

Men det betyder inte att flaggorna plockas ner från väggarna eller kavajerna i regeringskansliets hjärta. Min tro är att när flaggorna väl kommit upp kommer de inte att monteras ner.

Det finns nämligen alltid ett skäl till patriotism. Till nationell samling. Till att samlas kring lägerelden.

Det kan vara glädje. Som nu när OS-medaljerna trillar in som på ett pärlband. Sverige kan minsann.

Men det kan också vara andra hot än pandemier. Som det synnerligen spända och allvarliga säkerhetsläget i vår närmaste omvärld.

 

Ansökningarna till Hemvärnet har aldrig varit så många som nu. Att statsminister Magdalena Anderssons första fysiska inrikesresa gick till Berga örlogsbas är ingen tillfällighet om någon trodde det. Det är för att visa att hon är orolig. Tar hoten på allvar.

Går det att plocka ner fanorna från väggarna i det läget? Knappast.

Man kan också tänka sig de klimatstörningar som med all sannolikhet kommer att oroa oss i sommar. Och nästa sommar. Och nästa. Hetta, bränder, översvämningar.

För inte så länge sedan hade flaggorna på väggen och kavajerna betraktats som inskränkt, unken nationalism. Ovärdigt ett land som verkar för öppna gränser och internationell solidaritet.

Inte längre. Nu tar vi efter länder som Storbritannien och Frankrike som plockar fram Union Jack och Trikoloren så snart tillfälle ges.

 

Men kanske behöver vi det där symboliska kittet i våra interna relationer. Vi hör ihop, vi möter faran tillsammans. Vad vet jag?

Coronarestriktionerna är avvecklade. Men hoten är många. Därför kommer fanorna inte plockas ner från väggarna eller bort från kavajerna i regeringskansliet. Tillfället kommer aldrig kännas som det rätta.


Gå med i Iniziopanelen hos Demoskop – och gör dig hörd!

Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.