Uppdrag: Lära Bush om miljö

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-05-14

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Bush ska få en lektion i grönt tänkande. FN:s generalsekreterare likaså.

I dag inleder ”Miljö-Fredde”, statsminister Fredrik Reinfeldt, ett tredagarsbesök i USA.

GRÖN KOVÄNDNING När Fredrik Reinfeldts moderater var i opposition stod miljöfrågorna lågt i kurs för partiet. Men nu satsar de stort, och ”Miljö-Fredde” åker på turné för att lära amerikanerna om grönt tänkande.

Fredrik Reinfeldt har inte gjort karriär som en grön miljömupp. Tvärtom har han med hetta försvarat enskilda människors rätt att fortsätta köra på bensin utan att jagas av dåligt samvete.

Men som statsminister har Reinfeldt ägnat mycket tid åt de gröna frågorna. Han gör studiebesök på allt från klimatanpassade grisfarmar till miljögymnasier och smältande is på Svalbard.

Klimatet i centrum

När han i dag inleder ett tre dagar långt besök i USA står klimatet också i centrum. Inte jobben, ekonomin eller någon annan fråga som moderaterna gick till val på.

• I dag träffar han FN:s nye generalsekreterare, sydkoreanen Ban Ki Moon, i FN-skrapan i New York.

Med honom tänker ”Miljö-Fredde” diskutera teknikförbättringar, effektivare energianvändning och, framför allt, vikten av en ny världsomspännande klimatöverenskommelse som förbinder länderna att minska utsläppen av växthusgaser.

Talar för presidenten

• I morgon är det dags för George W Bush i Vita huset i Washington. Även Bush kommer att få höra Reinfeldt tala om värdet av bättre teknik och lägre energiförbrukning.

Men han kommer även få veta att Sverige i allmänhet, och Reinfeldt i synnerhet, inte tycker att det räcker. Det krävs också ekonomiska styrmedel, exempelvis miljöskatter, för att rädda planeten.

• Senare samma dag är det dags för nästa miljömöte. Reinfeldt träffar representanthusets särskilda utskott mot global uppvärmning – samt demokraternas starka dam, talmannen Nancy Pelosi.

• På onsdag flyger Reinfeldt till Sacramento för att träffa Kaliforniens miljöprofilerade guvernör Arnold Schwarzenegger.

• På torsdag avslutas USA-besöket. Gissa med vad? Jo, ett studiebesök på USA:s främsta forskningsanläggning för förnybar energi i Colorado.

Sent påtänkt

I opposition var miljön ingenting för Fredrik Reinfeldt (m). Inte vid något tillfälle under den förra mandatperioden ställde han den dåvarande regeringen mot väggen om klimat eller växthusgaser. Det gjorde nästan inga andra moderater heller.

Men bättre sent än aldrig. Eller hur, ”Miljö-Fredde”?

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln