Förlorarna avgör valet om ett år

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2001-09-15

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Folkpartiet och miljöpartiet kan åka ur riksdagen

Valet om exakt ett år kommer inte att avgöras av moderater eller socialdemokrater.

Det är krisdrabbade Lars Leijonborg (fp) och Lotta Nilsson Hedström (mp) som har avgörandet i sina händer.

I dag är det exakt ett år kvar till valet. Normalt manifesterar partierna detta på olika sätt. Men terrorattackerna i USA lägger sin skugga även över svensk inrikespolitik.

Moderaterna har flyttat fram sin planerade biokampanj en vecka, Bo Lundgren (m) ställer in två torgmöten i dag. Göran Persson skulle stått värd för ett internationellt statsministermöte i Saltsjöbaden men också det har skjutits på framtiden. Det är bara SSU som håller fast vid planerna på en valupptakt i dag.

Inget har hänt sedan förra valet

Ett år före avgörandet om vem som blir statsminister råder stiltje i väljaropinionen. I stort sett har ingenting hänt sedan förra valet.

Vänstern, socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet, samlade hösten 1998 52,9 procent av rösterna. I senaste Sifo hade de ökat med 0,4 procentenheter. Det motsvarar omkring 22 000 röster.

De fyra borgerliga partierna fick 44,5 procent i valet för tre år sedan. Enligt Sifo samlar de nu 45,8 procent. Det skulle betyda att det borgerliga blocket ökat med knappt 72 000 röster på tre år men fortfarande är i minoritet.

Båda statsministerkandidaterna är segervissa. Bo Lundgren var under den moderata partistämman för två veckor sedan tvärsäker på att Sverige kommer att byta regering. Trots att det borgerliga blocket inte varit över 50 procent i opinionsmätningarna på tre år.

Möjligen stärktes han i sina förhoppningar av det norska valet. Där bytte väljarna friskt. Arbeiderpartiet rasade till sin lägsta nivå sedan 1924 medan höyre, moderaternas systerparti, ökade med närmare 25 procent.

Göran Persson bedömer att han har 65 procents chans att sitta kvar i Rosenbad. Det gör han trots att valstatistiken talar emot honom. Ingen regering har gått segrande ur ett val på 30 år. Samtliga har tappat väljare.

Men möjligen kan Persson och Lundgren strunta i både historien och val i andra länder. Just nu ser det nämligen ut som slaget om regeringsmakten inte kommer att avgöras av vinnarna. Utan av förlorarna.

Om folkpartiet åker ur riksdagen är de borgerliga i stort sett chanslösa. Utan folkpartiet kan de inte bilda regering. Endast 4,3 procent uppger i dag att de är beredda att lägga sin röst på liberalerna. Det är ingen betryggande marginal.

”Kolugnet i väljarkåren är bedrägligt”

Om däremot miljöpartiet åker ur riksdagen krymper socialdemokraternas chanser att sitta kvar. Enligt Sifo ligger de nu på spärrgränsen för att komma in i riksdagen, fyra procent.

Åker båda partierna ut är styrkeförhållandena mellan statsministerkandidaterna Persson och Lundgren utjämnade.

Kort sagt behöver bara ett fåtal väljare byta parti för att maktbalansen i svensk politik ska förändras rejält. Kolugnet i väljarkåren är bedrägligt.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln