Se till att du inte blir våldtagen i Dalarna

Våldtagen – men sen då?

Hur tar hälso- och sjukvården hand om en trasig själ?

Och det där rättsintyget på blånader och skador, som du var klok nog att se till att en läkare undersökte och dokumenterade.

Vad hände egentligen med det?

Kan du vara säker på att polis och åklagare är klipska nog att ta med spårsäkringen som bevis i polisutredningen?

Inte alls så.

Det där rättsintyget kan bli liggande i en dator som ett ruttet löv i en lövhög. Och då minskar ju dina chanser att din anmälan leder till åtal. Akutmottagningen för våldtagna kvinnor på Södersjukhuset i Stockholm har visat att polisen under 2006–2009 bara begärde ut rättsintyg i tvåtredjedelar av de fall som anmäldes till polisen.

”Hur bra är ditt län på sex, vård och hälsa?” heter en rapport som RFSU (Riksförbundet för sexuell upplysning) släppte i går.

Det är en genomgång av hur rättsväsende och sjukvård tar sig an vår sexualitet. Med hjälp av statistik och enkäter har RFSU kartlagt hur det ser ut med p-piller, ungdomsmottagningar, aborter, sexualbrott och våldtäkter. Man har också granskat hur vården tar hand om barn, kvinnor och män som anmält ett sexualbrott.

Ja, hur bra är ditt landsting att ta hand om dig och de dina om någon av er skulle råka ut för ett sexualbrott eller bli våldtagen?

2009 anmäldes 15 693 sexualbrott i Sverige. Mörkertalet är stort. 2007 uppskattade BRÅ (Brottsförebyggandet rådet) att bara drygt en sjättedel av alla sexualbrott blir anmälda till polisen. 5 937 av de anmälda sexualbrotten 2009 var våldtäkter. 1 830 fall gick till åtal och 253 personer blev fällda.

Stockholms läns landsting och Västerbottens landsting är bäst.

Här är man bäst i landet på att ta hand om barn, kvinnor och män som har blivit våldtagna eller sexuellt utnyttjade. Här finns både en central handläggare, policy, utbildning och ett vårdprogram för både kvinnor och män.

På bottenplats: Landstinget i Dalarna har ingenting. Här finns ingen handläggare, ingen policy, inget vårdprogram och ingen utbildning.

Och nu kräver RFSU: en granskningskommission som granskar anmälningarna som inte har lett till åtal.

Och man vill också ha mer fokus och resurser till männen.

Rapporten slår fast: Män kan också våldtas.

Följ ämnen i artikeln