Mejla

Johanna Frändén

Därför spelar det roll vad Ronaldo gör utanför planen

Publicerad:
Uppdaterad:
Cristiano Ronaldo anklagas för att ha våldtagit en kvinna i Las Vegas 2009.
Foto: Pontus Orre
Cristiano Ronaldo anklagas för att ha våldtagit en kvinna i Las Vegas 2009.

KOLUMNISTER

Det är på dagen exakt ett år sedan New York Times publicerade artikeln om Harvey Weinstein, där en rad kvinnor pekade ut Hollywoodmogulen som sexförbrytare. Det blev startskottet på en rörelse som vänt upp och ner på allt vi trodde oss veta om makt, pengar, kön och hierarkier.

När Metoo fyller ett år har kulturprofilen Jean-Claude Arnault just dömts till fängelse för våldtäkt i tingsrätten – och överklagat – samtidigt som högsta domstolskandidaten Brett Kavanaugh förhörs inför hela världens ögon anklagad för sexuella övergrepp i sin ungdom.

På den internationella fotbollsscenen har det också blåst upp till styv kuling efter att den tyska kvalitetstidningen Der Spiegel presenterat mycket komprometterande bevisning mot Cristiano Ronaldo kring en påstådd våldtäkt i Las Vegas 2009. Parterna gjorde upp i godo och Ronaldo ersatte kvinnan, som heter Kathryn Mayorga, med drygt 2,5 miljoner kronor för att hon skulle hålla tyst.

Mayorga vill nu få ärendet prövat, eftersom hennes advokater bedömer att förlikningskontraktet saknar giltighet. Bland annat för att Ronaldos sida använt sig av hot och emotionell utpressning.

Cristiano Ronaldo behöver knappast någon närmare presentation, men för formens skull är han världens största idrottsstjärna i världens största idrott. Han förkroppsligar varje del i berättelsen om den moderna fotbollen: Den fattiga pojken med den överjordiska talangen som tagit revansch på hela världen. Han har pengarna, pokalerna, frisyrerna, reklamkontrakten, modellflickvännerna.

”Cristiano Ronaldo får ligga med vem han vill, han behöver inte våldta någon!”, gastar delar av den högljudda supportermobben och jag fruktar att de talar för ganska många.

Att följa herrfotboll på nära håll är att befinna sig i ett på samma gång hypermaskulint och antiintellektuellt parallellt universum, där samhällets övriga värderingssystem inte riktigt gäller. Trampar man över gränsen som fotbollsstjärna finns alltid ett nät av agenter, varumärkesexperter och jurister som fångar upp en.

En halv miljard oskattade kronor i brevlådeföretag på Jungfruöarna? Vi löser det, oroa dig inte.

Ett misstänkt övergrepp i en hotellsvit i Las Vegas? Vi köper hennes tystnad, spela vidare.

Den brittiska tabloidtraditionen ”kiss and tell”, där kvinnor får pengar av tidningar för att tala ut om affärer med berömda fotbollsspelare, tycks ha gjort branschen så gott som immun mot seriösa anklagelser om sexbrott.

Det faktum att fotboll är en sport är förmodligen anledningen till att det är tyst bland opinionsbildare och journalister utanför idrottsvärlden. Som om man behöver kunna offsideregeln för att konstatera att världens största idol eventuellt är en sexualförbrytare.

Så vad spelar det för roll vad Cristiano Ronaldo gör utanför planen (och utanför lagens råmärken)?

Ja, det är hans sociala medier dina barn följer på nätet. Det är hans fotbollströja kollegan bad dig köpa hem från weekendresan till Madrid förra året. Av alla män som pekats ut i Metoos kölvatten är han den överlägset mest berömde. Han är själva essensen av en förebild.

Det är därför fallet Ronaldo angår oss alla.


Det som händer i Vegas stannar inte med säkerhet i Vegas

Preskriberingstiden för anmälan om våldtäkt utökades nyligen från fyra till tjugo år i delstaten Nevada, där brottet kan ge livstids fängelse. Polisen i Nevada öppnade i veckan fallet Mayorga/Ronaldo från 2009 igen, men flera amerikanska juridiska experter menar sannolikheten att portugisen fälls är relativt låg, eftersom vittnesmål tappar i tillförlitlighet över tid. Cristiano Ronaldo nekade i onsdags till brott i ett uttalande på Twitter.

Publicerad:

LÄS VIDARE