Tonåringen i mig myste när jag läste om rösträtt för 16-åringar, men...

RÖSTREDO REDAN VID 16? Demokratiutredningen vill sänka röst­åldern i kommunalval med två år – trots att utredaren konstaterar att skol­elever vet för lite om hur demokratin fungerar.

Sextonåringar borde få ­rösta i kommunalval, slår den nya demokratiutredningen fast.

Tonåringen i mig myste när jag såg rubriken. Jag tillhörde de som inget hellre ville än att få utlopp för mina tvärsäkra politiska åsikter på gymnasiet, men fick vänta ända till 21 års ålder innan ett politiskt val inföll efter mitt myndighetsblivande.

Hade då utredningen kommit fram till slutsatsen att svenska sextonåringar, trots dykande Pisa-­resultat, visar på en särskild kunskap kring kommunpolitiska frågor?

Ej alls. Tvärtom konstaterar utredaren Olle Wästberg att ”svenska skolelever vet för lite om hur ­demokratin fungerar” och att ”en sänkt rösträttsålder skulle bli ett incitament till en annan inriktning i samhällsundervisningen”.

Lärare i min absoluta närhet ­bekräftar den första bilden. Högstadieelever kommer ofta med så variande förkunskaper till gymnasiet att nivån på undervisningen långsamt fått sänkas för att alla ska med.

I min tjänst som fotbollsreporter i Europa händer det att jag får mejl från språklärare som använder texter ur utländska sporttidningar i undervisningen. Allt för att fånga elevernas svala intresse. ”Det är svårt att hitta ämnen som engagerar dem, när läxläsning konkurrerar med sociala medier och chattprogram” förklarade en lärare, som gladdes åt att Zlatan Ibrahimovic valt Paris och därmed höjt intresset för franska som andraspråk något på högstadiet.

Generationen som föddes kring millennieskiftet ska snart ut i offentligheten och de har gott om förebilder som redan etablerat sig där.

Unga Youtube-kändisar och modebloggerskor har en följar- och läsarskara som kan göra medelstora svenska tidningar avundsjuka. Public service blickar ängsligt mot de nya nätfenomenen och erbjuder dem poddar, webb-tv-format och sommarprat, allt för att i alla fall hänga med i utvecklingen, om man nu inte längre kan leda den.

Man ska inte raljera i onödan, det är bra att vara lyhörd för ungdomars behov och det är viktigt med framgångsberättelser där skolgången inte varit avgörande. Dessutom finns det gott om skräckexempel från södra Europa, där politisk makt och mediala plattformar är förbehållet (män)niskor över 50.

Men det finns en uppenbar fara i att svenska samhällsinstitutioner erbjuder snabba kalorier för att tonåringarna inte ska zappa vidare. Efter skolan kommer som ­bekant verkligheten och där är kunskapen om kommunalt ­beslutsfattande och ibland också oregelbundna verb ganska bra att ha med sig, tänker man.

Vilken tant man blivit ändå, tänker man sen.

WOW

Tantaros.

Det är inte mycket wow just nu. Möjligtvis att solen kommer att gå ner några sekunder ­senare i dag än i går. Om man nu skulle råka få syn på den alltså.

WTF

Presidenten i tårar.

Barack Obamas tårar på en presskonferens om USA:s vapenlagar föll inte journalisterna på tv-kanalen Fox i smaken. Den ultrakonservativa politiska analytikern Andrea Tantaros menade att man borde genomsöka podiet där Obama talade efter rå lök för att få ögonen att rinna.

Följ ämnen i artikeln