Mejla

Lena Mellin

Lööf vet hur man visar klorna

I dag gör C-ledaren comeback efter nio månader

Publicerad:
Uppdaterad:

​Kraven på Annie Lööf är höga när hon i dag gör comeback efter mer än nio månader.

Politiken förlamades av coronautbrottet. Är hon motorn som kan sparka igång den igen?​

I dag återvänder centerledaren Annie Lööf till politiken efter nio månaders frånvaro. Hon har varit borta sedan hennes andra dotters födelse, mycket för tidigt, i slutet av förra året.

Under tiden har svensk politik gjort på stället marsch. Inte på grund av henne utan på grund av coronapandemin som gjorde att alla andra frågor lades åt sidan, allt arbete koncentrerades på virusbekämpningens två flanker, folkhälsan och ekonomin.

Länge rådde också en slags idémässig stiltje i politiken. Ingen ville ta risken att verka grälsjuk i en tid av allvarlig kris för landet och för världen.

Men det kan bli ändring på det nu. Ett skäl är att vi har ett nytt arbetsår i politiken framför oss och många aktiva har säkert längtat efter att den ska återgå till ett mer normalt tillstånd. Ett annat är att Annie Lööf alltså kommer tillbaka.

Hon är, trots Centerns samarbete med regeringen, inte känd för att lägga fingrarna emellan när hon anser att kritik är befogad.

Före budgetsamarbetet med regeringen och Liberalerna tillhörde hon Stefan Löfvens skarpaste kritiker. Tonen har mildrats sedan dess men Lööf vet hur man visar klorna och när hon gör det är de vässade.

Lööf kan göra det eftersom hon upplever att hon och Centerpartiet står på stabil grund. Med sina 31 mandat är det visserligen barra riksdagens fjärde största parti.

Men resultatet i förra riksdagsvalet, 8,6 procent, var partiets bästa sedan 1988. Självförtroendet är mycket gott och övertygelsen om att det egna partiets politik är den absolut bästa orubbligt. Det är en styrkeposition och den både gynnar och utnyttjar Lööf i debatten.

Annie Lööf är trots sin relativa ungdom, 37 år, en av Sveriges mest erfarna politiker.

Hon är den till tjänsteåren näst äldste partiledaren, bara Jimmie Åkesson (SD) har suttit längre än hon som varit Centerns ordförande sedan 2011. Hon har dessutom varit minister i tre år och lett ett av de största och tyngsta departementen, näringsdepartementet, under lika lång tid. Också det ger en stabil grund för en politiker, lika Annie Lööf, med ambitioner.

Med sin relativt välfyllda packning har Annie Lööf alltså möjlighet att bli det som svensk politik skulle behöva just nu. En motor som sparkar igång debatten igen efter ett halvårs förlamning då ingen tycks ha velat ta täten med förslag som inte tuggats om så många gånger att de känts både konturlösa och ointressanta.

Annie Lööf gör i dag comeback efter nio månader.
Foto: LOTTE FERNVALL
Annie Lööf gör i dag comeback efter nio månader.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: Lena Mellin

Publicerad:

LÄS VIDARE