Årets myrstack och hårda bud i Mellerud

Jag talade med John Nilsson i Årbol i Mellerud i går.

Det är där det är hårda bud.

John satt och njöt i en båt på sjön Näsöl, samtidigt som han plockade in kräftmjärdarna.

Fångsten har varit blygsam i år. John uppskattade den till tio tjog totalt.

Men det var inte kräftorna jag ringde om, utan myrorna.

John vann nämligen tävlingen Årets myrstack, som arrangerats av Lantbrukets affärstidning ATL. Han skickade in ett foto på en 228 centimeter hög stack som står inne i en vinglig lada på grannens mark.

Ska man vara noga är det inte den största myrstacken i Sverige. Rekordstacken tronar i Lillsaivis i Norrbotten, 255 centimeter hög. Men den vann tävlingen förra året, och gissningsvis gav redaktörerna på Lantbrukets affärstidning titeln till John för att stacken stod under tak. Det är unikt och borde rimligen rendera stilpoäng.

Men stacken står inte på Johns mark.

– Fast huset står på ofri grund och de som ägde det är sommargäster. Jag frågade dem i somras om jag fick skicka in en bild till tidningen, men nu har de skänkt det till Arthur som har marken, jag ska kanske fråga honom också.

Efter att ha börjat jobba som 14-åring och efter 30 år som vaktmästare i Dalskogs kyrka har John blivit pensionär.

– Jag var bara ledig en söndag i månaden, men det finns för- och nackdelar med allt.

Han bor i föräldrahemmet, äger lite mark, gillar att fiska, sköt nyligen en råbock med sex taggar och har börjat se spår av vildsvin i trakten.

Annars har den senaste mandatperioden varit turbulent i kommunen, mest på grund av de flytande sjöbodarna i Sunnanå hamn. Stadsarkitekten fick sparken. Samtliga ledamöter av byggnadsnämnden dömdes för tjänstefel.

Även om John ”inte tror något vidare på dem” fördubblade Sverigedemokraterna sitt stöd i valet och fick 81 röster. Sedan tidigare har SD:s starke man på orten, Peter Bjarting, bokstavligen delar av befolkningens öra.

Lokaltidningen TTELA rapporterade nyligen:

”Efter en fest återvände en av festdeltagarna, en 68-årig man, sent på natten till Bjartings hus, så berusad så att han inte hittade hem. Peter Bjarting hade tidigare bett mannen avlägsna sig från huset och när han kom tillbaks så beväpnade sig Bjarting med ett luftgevär och gick ut och mötte honom. Mannen upplevde att geväret riktades mot honom och han tog därför tag i det. I bråket som uppstod så bet Peter Bjarting av en bit från 68-åringens öra för att få honom att släppa geväret.”

Bjarting dömdes mot sitt nekande för misshandel.

Följ ämnen i artikeln