Se till att jordbrukspengarna inte drabbar sjuka Östersjön

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-07-04

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

BRYSSEL

Östersjön behöver all hjälp den kan få. Även av EU och jordbrukarna.

EU:s jordbrukspolitik har varit en bov med många ansikten. Den har missgynnat bönder i tredje världen på ett synnerligen otrevligt sätt. Den har premierat produktion oavsett om något ätit eller druckit upp resultatet. Det ledde till de beryktade köttbergen och mjölksjöarna.

Men för två år sedan förändrades jordbruksstödet, som står för 45 procent av EU:s budget, i grunden.

För att uttrycka det väldigt enkelt får bonden inte mer pengar ju mer han eller hon producerar. I stället får gården stöd oavsett hur mycket kött eller spannmål som lämnar den.

Stort steg i rätt riktning

Dessutom ställdes nya krav för att få stödet, bland annat på miljö, livsmedelssäkerhet och skötsel av marker.

Det var ett stort steg i rätt riktning. För att uttrycka det i ekonomiska termer marknadsanpassades jordbruket. Kött som ingen ville ha hade tidigare ändå varit lönsamt för bonden. Det är det inte längre, i alla fall inte i samma omfattning.

Men även om den gemensamma jordbrukspolitiken blivit betydligt bättre återstår mycket att göra.

Världsnaturfondens och Aftonbladets kampanj för ett förändrat jordbruksstöd syftar till att göra det ännu mer ekologiskt.

Jordbruket står i dag för hälften av utsläppen av kväve och fosfor i Östersjön. Det bidrar starkt till övergödningen – och därmed till den algblomning som blivit en årlig och kuslig påminnelse om att vi måste ta oss i kragen.

Alla Östersjöländer utom Ryssland är medlemmar i EU. Ett radikalt grepp för att minska jordbrukets utsläpp i det känsliga innanhavet är alltså att se till att jordbrukets bidrag till övergödningen minskar.

Det kan man göra genom att koppla nya miljökrav till stödet. Exempelvis förbud mot användning av konstgödsel som urlakar jordarna (Sverige har redan skatt på handelsgödsel). Eller förbud för uppföljning av grisar och andra köttdjur under sådana former att kväveutsläppen i grundvattnet ökar.

Jordbruksminister Eskil Erlandsson (c) fick nyligen rubriker på att han vill avskaffa EU:s jordbruksstöd. Det är inte sant.

Vill behålla jordbruksstödet

Han och regeringen vill behålla det och fortsätta i samma riktning som EU redan börjat gå. Alltså mindre produktionsstöd och mer pengar för att behålla landsbygden.

EU har inlett arbetet med att reformera jordbruksstödet efter 2013 då de nuvarande avtalen löper ut. Men i Eskil Erlandssons brev med idéer till EU-kommissionen nämns varken miljö eller klimat.

Erlandsson är visserligen varken havs- eller Östersjöminister. Men han kanske borde lyssna ordentligt på Världsnaturfonden och på Aftonbladets läsare?

Pengar till bönderna – javisst. Men se till att de inte drabbar Östersjön.

Läs mer

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln