Kjaersgaard är invandrarnas värsta fiende

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2001-11-19

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Hon får var tionde röst i valet

För sex år sedan bildade Pia Kjaersgaard det nationalistiska och populistiska dansk folkeparti.

I dag behärskar hon den danska valrörelsen med sitt främlingsfientliga budskap.

Skickligt. Och obehagligt.

I morgon går danska folket till val, fyra månader i förtid. Statsminister Poul Nyrup Rasmussen utlyste det sedan terrorattackerna i USA lett till ett uppsving för socialdemokraterna i opinionsmätningarna.

Efterträdde Glistrup

Det kan ha varit ett avgörande misstag. Debatten har inte alls handlat om frågor som regeringsduglighet och den starka danska ekonomin. Det är invandrarfrågorna som dominerat.

Skälet är Pia Kjaersgaard, 54. Hon efterträdde Mogens Glistrup som ledare för det högerpopulistiska framstegspartiet. Men efter svåra inre strider avsattes hon, startade eget och körde sitt gamla parti av banan.

Dansk folkepartis huvudfråga är att bevara "danskheten". Exakt vad det innebär är oklart. Fullständigt klart är dock att partiets populistiska, nationalistiska och främlingsfientliga linje har varit framgångsrik.

I sitt första val, kommunalvalet 1997, fick partiet 6,8 procent av rösterna. I valet till folketinget året därpå blev siffran 7,5 procent. Kampanjen "För kronan och fäderneslandet" bidrog starkt till att danskarna röstade nej till att gå över till euro i folkomröstningen förra året.

Nu pekar opinionsmätningar på att var tionde väljare kommer att lägga sin röst på dansk folkeparti som därmed blir folketingets tredje största. En bedrift för en partiledare som inte skulle betraktas som rumsren i särskilt många andra länder.

Framgångarna för partiet är inte Pia Kjaersgaards största merit. Det är förmågan att placera de egna frågorna i centrum. 55 procent av danskarna anser att valets viktigaste fråga är flyktingar och invandrare. Tvåa på listan är sjukhus och hälsa.

Skärpta asylregler

Redan i maj publicerade dansk folkeparti boken "Danmarks framtid, ditt land, ditt val", en skräckskildring av vad som drabbar Danmark om arbetet med "att göra Danmark till ett multietniskt samhälle" inte avbryts. Den har tvingat de andra partierna att föra en debatt de inte valt själva.

Hur valhänt problemet hanterats bevisas inte minst av den officiella expertpanel som tillsatts för att svara på frågor om asyl och immigration. Där får intresserade svar på frågor som om det tar 25 år innan muslimsk lag är införd i Danmark och om "etniska danskar" kommer att vara i minoritet om ett par decennier.

Frustrationen i panelen är påtaglig. Jämfört med hur det såg ut när inlandsisen smälte bort är andelen utlänningar i Danmark hundra procent och kommer att vara det om trettio år också, påpekar en av experterna surt.

Att reglerna som omgärdar flyktingar och invandrare kommer att skärpas är redan klart. Ovissheten gäller hur mycket.

Innan vallokalerna ens öppnat är Pia Kjaersgaard en vinnare. Oklarheten gäller bara hur många procent hon får.

Stopp för invandrare sedan 1973

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln