”Mad men” visar upp sexhandelns gråzoner

Tv-serien ”Mad men” har ­hyllats för att den är så sjukt snygg.

Folk har stiliga kostymer och röker sexigt inomhus.

Men det är först nu jag har fattat att det coola med ­reklambyrå-följetongen är att den är feministisk.

Enligt klassisk dramaturgi har varje berättelse ett klimax, till exempel när allt går åt pipan på grund av ett ödesdigert val eller när ­någon inser att man just dumpade den man egentligen älskar på en flygplats. Jag tror att denna punkt ­inträffar i avsnitt nr 63 av ”Mad men” som sänds på svensk tv i morgon, söndag.

Utan att avslöja för mycket kan jag säga att det handlar om prostitution, ett ämne som rör upp känslor. I USA, där man kunde se det ­redan förra helgen, har långa analyser och tidningsartiklar skrivits om just detta ­avsnitt, som om det vore en verklig nyhetshändelse.

Efter att ha sett programmet förstår jag upprörd­heten.

Prostitutions-temat skildras här på ett sätt som jag aldrig sett på tv förut. Tjejsåpor som ”Sex and the city” var aldrig i närheten av detta drabbande ämne.

Här står en ung, ensamstående mor inför ett val. Sälja sin kropp eller inte?

Och så gör hon det, med ­tårar i ögonen.

Det är inte en bild av sexhandel som vi är vana vid – oftast finns ju bara två sidor av detta smutsiga mynt.

Antingen är det ”Fråga Olle”-dokumentärerna om glada sexarbetare på drop-in-bordeller. Eller så är det onda hallickar och Östeuropa-misär, som i ­”Lilja 4-ever”. Även prostitutionsvurmare gör den uppdelningen mellan fin och ful sexindustri.

Jag diskuterade det nyligen med en kompis från Berlin­ – hon kunde inte förstå vår negativa inställning till sexköp i Sverige, och ­berättade om den tyska ­huvudstadens härliga bordellkultur och dekadenta porrklubbar.

–Fast trafficking är ju förstås en annan sak, sa hon.

Men tänk om det inte är så enkelt?

Det oerhörda med ”Mad men”-avsnittet är att det ­visar hur prostitutionen ofta rör sig i gråzonerna mellan fria val och tvång.

Hur en utsatt kvinna­ iskallt­ kalkylerar med konsekvenserna av att ha sex för pengar, pressas av omständig­heter och en – sexistisk – omgivning, liksom gör en känslomässig ­balansräkning. I en annan livssituation hade hon kanske fattat ett annat beslut.

I annan värld, där kvinnors kroppar inte var mer ­eller mindre till salu, hade hon ­inte ens ­behövt stå inför valet.

Följ ämnen i artikeln