Så drabbas vi av brexit

Om britterna röstar ut sig ur EU på torsdag blir konsekvenserna för Sverige omfattande.

Vi mister vår viktigaste allierade och vi får ett EU som ägnar sig åt andra frågor än de som är viktigast för oss.

Samtidigt blir det oroligt på finansmarknaderna och kronan tappar i värde.

Lena Mellin listar sex problem.

På torsdag klockan 23, svensk tid, stänger vallokalerna i Storbritannien. Först morgonen därpå väntas resultatet vara klart. Svenska politiker och företagare väntar med spänd oro.

Här är de viktigaste konsekvenserna för oss av ett brittiskt utträde ur EU.

1. Sverige mister sin viktigaste allierade

I 89 fall av 100 röstar Storbritannien och Sverige likadant. Det gör dem till vår viktigaste allierade i EU.

Britterna har, liksom vi själva, behållit sin gamla valuta och inte bytt till euro. Om de lämnar tappar länderna utan euro sin största och röststarkaste medlem. Det är också till nackdel för Sverige.

Om Storbritannien lämnar EU måste vi hitta nya allierade, förmodligen flera olika länder som sympatiserar med den svenska ståndpunkten i en eller flera frågor.

2. Oöverblickbara ekonomiska konsekvenser

Storbritannien är EU:s näst största ekonomi och står för 17 procent av EU:s samlade BNP. Det är Sveriges fjärde största exportmarknad.

Konsekvenserna av att de lämnar EU och hamnar på fel sida av tullmuren är inte överblickbara i nuläget. Men det man vet är att det blir dyrare att sälja dit och dyrare att köpa därifrån.

I Storbritannien finns tre av de svenska storbankerna på plats. Störst är Handelsbanken som har tio procent av sin verksamhet där. Ytterligare ett tusental svenska företag finns också i landet. De påverkas direkt av utfallet av folkomröstningen.

Det gör också storföretagen som ofta lånar upp pengar i engelska banker. The City i London är ju något av Europas finansiella centrum.

3. Oklart för svenskar i Storbritannien

Omkring 100 000 svenskar bor eller pluggar i Storbritannien. Bara 27 000 av dem är folkbokförda där. Hur deras framtid ser ut är oklart. Men på sikt kommer de givetvis att påverkas på något sätt.

4. Skakigt på börsen och valutamarknaden

Blir det nej får man räkna med att det blir riktigt oroligt på marknaderna under en tid. Aktier kommer att gå upp och ner, men mest ner. Och europeiska valutor kommer att tappa i värde. Men när konturerna av den nya verkligheten klarnar kommer det att återgå till normala nivåer igen.

Marknaderna hatar osäkerhet och det kommer att dröja innan man vet hur Storbritanniens nya relation med EU kommer att se ut. Bland annat ska ett nytt handelsavtal mejslas fram vilket kommer att ta flera år.

5. Investeringar i Sverige minskar – med miljarder

13 procent av de utländska direktinvesteringarna i Sverige kommer från Storbritannien. Blir det brexit räknar man med att de sjunker ganska rejält. Enligt Stockholms handelskammare handlar det om 41 miljarder kronor under tio år.

Det kommer främst att drabba Stockholmsområdet eftersom britterna gärna investerar i branscher som är koncentrerade dit.

6. Ett lamslaget EU

Sverige är ett litet exportberoende land i en av världens utkanter. Medlemskapet i EU är mer ekonomiskt värdefullt för oss än för större länder som Spanien eller Tyskland.

Men om britterna verkligen röstar för att lämna EU kommer det med stor sannolikhet bli lamslaget under en längre period. Den energi som finns kommer att koncentreras på att rädda kvar så mycket av relationerna med Storbritannien som möjligt.

Det kommer att drabba Sverige och andra mindre eller medelstora medlemmar. Våra hjärtefrågor kommer att få stå tillbaka.

EU:s ledare, inklusive statsminister Stefan Löfven, träffas fem dagar efter den brittiska omröstningen för att diskutera vad de ska göra nu. Även vid ett ja kommer Storbritanniens relationer med EU förändras. Det har de redan fått godkänt.

Fotnot: Brexit står för British exit, brittiskt utträde.