Sexismens seger i amerikanska valet

Natalia Kazmierska om hånen mot Melania Trump

Donald och hans fru Melania Trump.

Hon pratar med grov öststatsbrytning.

Har vikt ut sig naken endast iklädd diamanter och 18 karat.

Bara tanken på att en slovensk reklammodell kan ta sig hela vägen till Vita huset får folk att plocka fram valets smutsigaste vapen.

Senast var det en bloggare på tabloiden Daily Mail som påstod att Melania Trump, gift med den famöse presidentkandidaten, varit eskortflicka och jobbat på herrklubbar i Milano.

Något som tidningen sedan tog tillbaka. Men vad gör det? Om en kvinna som Melania Trump kan man säga lite vad som helst.

När hon fick löpa gatlopp för att ha snott Michelle Obamas tal var det Melanias intelligens som ifrågasattes, inte hennes oproffsiga talskrivares.

Washington Post drog det ännu längre: plagiatet förklarades vara ett resultat av fru Trumps skolgång i det korrumperade, post-kommunistiska betongblocket, där folk fostrades att fuska och bete sig allmänt ohederligt.

Snart ifrågasattes även Melania Trumps examen i arkitektur från universitet i Ljubljana. Och hade hon verkligen vunnit slovenska damtidningen Janas skönhetstävling på 90-talet? Är ens brösten äkta?

Hennes 20 år gamla nakenbilder, som återpublicerats i skvallerpressen, anklagas Donald Trump för att själv ha läckt. Varför han nu skulle vilja uppröra sina strängt moraliserande mormon-väljare.

Å anda sidan har ingen objektifierat Melania Trump lika hårt som hennes hemske make.

Att Melanija Knavs, som hon egentligen hette i Titos Jugoslavien på 70-talet, satt hoppet till sitt utseende är inte så konstigt.

För många kvinnor i östra Europa fanns länge bara två vägar till ekonomisk trygghet i väst: att bli fotomodell. Eller någons städerska.

Melania Trump betraktas av nedlåtande amerikanska medier som ett mellanting - en postorderfru. Som tränar pilates och drömmer om större ädelstenar.

Vår sämsta "First lady" någonsin, menar elaka tungor. 

Av en slump är det bara en tidigare presidenthustru som varit lika impopulär i opinionsmätningarna, nämligen Hillary Clinton.

Trots att det är över 20 år sen förföljs hon av hatet. Idag blomstrar försäljningen av anti-Hillary-knappar med slogans som “Good Luck Hillary - Don’t Blow It" under bilder på Monica Lewinsky.

Analyser av twitterflöden visar att Hillary Clinton oftast omnämns tillsammans med ord som “bitch,” “vagina,” och “våldtäktsman”. Medan medierapporteringen kring henne är överlägset mer negativ än kring hennes motståndare.

Hur det än går i det amerikanska valet i höst är sexismen redan en korad vinnare.