Håll i dig – det är allvar nu

Demokratins motståndare har pengar, tid och uthållighet

Världen har aldrig varit snäll.

Nu är den elakare än på länge.

Demokratin som vi känner den är hotad på allvar. Det borde bekymra dig.

Vi ska vara glada för att vi bor i ett land där det anses vara ett demokratiskt problem att politiker bryter sina vallöften.

Det kan det vara. Men om problemet uppfattas som tillräckligt stort kommer syndarna inte väljas om. En slags rättvisa skippas.

Vi ska vara minst lika glada över att det blir världens liv om utrikesminister Tobias Billströms uttalande om att viftande flaggor kan vara ett tecken på terroristiska sympatier och därför kan vägas in i ett terroristmål. Yttrandefriheten är hotad, sade kritikerna.

Det var bra att de sade det. Även om de skulle ha fel hade det varit bra. Det är så vi har det i demokratin. Åsikter bryts i debatt och samtal. Ingen hamnar i cellen för det.

Men blickar vi ut över världen är bilden betydligt dystrare.


BRASILIEN: Lula da Silva vann höstens presidentval i Brasilien. Företrädaren Jair Bolsonaro vägrade länge se sig besegrad fast det var solklart.

Nu befinner han sig i ett slags landsflykt, på ett sjukhus i Florida med magproblem. Sägs det.

Kongressen i Brasilia stormades av anhängare till den tidigare presidenten Jair Bolsonaro.

Allt medan hans betalda hejdukar med våld tar sig in i kongressen i huvudstaden Brasilia och lägger beslag på dokument som kan vara skadliga för Bolsonaros eftermäle.

De är mycket målmedvetna och har nedskrivna vägbeskrivningar med sig i jakten på dokumenten. Men dessa väl förberedda gerillasoldater i antidemokratins tjänst har man inte sett röken av under den månad som demonstranterna mot valresultatet bott i en tillfällig tältstad i närheten.

Att ”någon” betalt dem, tälten och maten under en hel månad liksom de vältränade intränglingarna betvivlar ingen. Men ”någon” har andra mål än de demokratiska.

Hittills är tusen personer gripna. En del av dem är höga tjänstemän i Bolsonaros administration.


USA: Det som händer nu i Brasilien är en repris av händelserna i Washington för två år sedan. En samling beväpnade trashankar stormade ”riksdagshuset”, Kapitolium.

Deras andlige härförare var Donald Trump som förlorat presidentvalet. Men inte heller han ville erkänna sig besegrad. Han ansåg att valet var ”stulet”. Därför välsignade han, eller kanske till och med ledde, attacken mot demokratins amerikanska hjärta.

Diskussionen och rättsprocesserna till följd av attackerna är inte avslutade. Som tur är. Vem är hjärnan bakom det hela och vad ville hen/de åstadkomma?


RYSSLAND: President Vladimir Putin är i praktiken en envåldshärskare. Men inte nog med det. Han vill också bestämma över anda länder. I ett uppmärksammat brev till USA för ett år sedan meddelade han bland annat att Sverige och Finland inte fick gå med i Nato.

Svenska väljare hade inget att säga till om. Moskva skulle bestämma. Snyggt.

Rysslands president Vladimir Putin.

TURKIET: Har också slagit in på den auktoritära väg där demokratin väger lätt. Tre ord på turkiska räcker; Erdogan, Erdogan, Erdogan.


KINA: Samma sak här. Kommunistpartiet har självfallet aldrig hyllat demokratin. Men med det sagt har tumskruvarna dragits åt ytterligare under Xi Jinpings ledning. Han är dessutom omvald för en tredje period vilket inte hänt sedan ordförande Maos dagar.

Demokratin som vi känner den är alltså under hot. Den som inte ser det är naiv.

Enligt tidningen The Economists demokratiindex har demokratin försämrats i stort sett alla undersökta länder under de senaste femton åren.

I Sverige har indexet gått ner med 0,62 till 9,26 mellan 2006 och 2021. I Frankrike har det minskat med 0,12 till 7,95 och i Turkiet 1,15 till 485. Samtliga länder i Europa uppges dock vara någon form av demokrati utom Ryssland som klassas som auktoritärt.

Men, tänker du kanske, det här handlar om andra länder. Inte om Sverige.

Det är just det som är tankefelet. Vem kunde tro att en amerikansk president skulle säga att att valet var stulet? Inte många. Vem kunde tro att Polen och Ungern skulle sättas under EU:s luppför att åsidosätta rättsstatens principer om ett oavhängigt rättsväsende. Som de tyckte var toppen när de ansökte om medlemskap i EU. Inte särskilt många.

Krafterna som bekämpar demokratin kan dyka upp var som helst, när som helst. De har ofta pengar. De är uthålliga. De saknar skrupler.

Men deras största tillgångar är inte deras egna. Det är din och min naivitet. Att vi inte inser vad som är på väg att hända. Det är allvar nu.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Följ ämnen i artikeln