Ju äldre man blir, desto sämre vård

Det ska fan bli gammal. Trots satsningen på valfrihet är det mycket som en gammal och sjuk människa inte kan välja. En rättssäker och jämlik vård, till exempel.

Här är tre scener från en av Stockholms förorter:

Carl, 79, är ”multisjuk”. Han har haft stroke, han är dement, han har en krossad höft. Han ”vårdas i hemmet” och sitter hela dagarna och stirrar framför sig. Han vet inte var han är. Och han vet inte heller vilka det är som kommer hem till honom och ”surrar”. Var fan kommer de ifrån?

Karin, 78, är dement. Hemtjänsten har låst dörren till hennes kök så att hon inte ska ”skada sig själv”. När hon blir törstig får hon gå till toaletten och sörpla vatten under en kran. Hon drar ofta iväg till akuten. Orsak: hon har blivit sjuk av sina mediciner.

Kjell, 82, är dement och har cancer. Han kissar överallt i lägenheten. Hans son har försökt ordna ett ”särskilt boende”. Men det finns inga sådana platser.

På femton år har sjukvårdspolitikerna minskat antalet platser på sjukhusen från 94 000 till 26 000. De gamla och sjuka har pressats ut från sjukhusen och i dag vårdas 250 000 äldre i sina hem av hemsjukvården. Men att vårdas hemma är inte den optimala vården.

I två aktuella rapporter dömer både Socialstyrelsen och Äldrecentrum ut hemsjukvården och vården av gamla och sjuka.

Men det är inte personalen som det är fel på. Det är den otydliga organisationen. Det är bristen på samordning mellan landsting och kommun, sjukhus och vårdcentraler, hemtjänst och olika privata vårdföretag.

Det är brist på tankar om vad vården ska innehålla.

Det är brist på helhet och ansvar. Vem ska ansvara för vad och på vilket sätt?

Det är brist på specialiserad sjukvård.

Och det blir nästan komiskt när jag läser i Socialstyrelsens rapport: ”Ju äldre vi blir, desto mer kvalificerad vård behöver vi.”

Mer som inte fungerar:

En sjuksköterska kan ensam ha ansvar för 400 patienter. Inga specialistläkare är anställda. Läkare och sjuksköterskor har inte tillgång till patienternas journaler. Äldre får inte samma provtagningar och undersökningar som till exempel en fyrtioåring.

Landstingets kostnader för sjukvården hemma 2006: 195,5 miljarder.

Följ ämnen i artikeln