Popkulturen gör inte unga män till mördare

Tidigare i veckan fångade den nya Batman-filmen ”The dark knight rises” mitt intresse, trots att den ännu inte hade gått upp på vita duken. Anledningen var att den amerikanska filmsajten Rotten tomatoes för första gången någonsin tvingades stänga ner kommentarsfältet under en recension.

Filmskribenten Marshall Fine hade nämligen vågat såga Batman-filmen, som i övrigt hyllats av en lyrisk kritikerkår. För detta blev Fine hotad till livet av hundratals anonyma nät­hatare som diskuterade om de skulle misshandla honom till koma eller se till att han omkom i en eldsvåda.

Reaktionerna förklarades med att den mörka Batman-triologin är som en religion för fansen. ”Det är inte en film, det är en kyrka”, menade en debattör.

Att unga mäns aggressivitet kopplas ihop med deras nörd­intresse för skräpkultur är inget nytt. Genom åren har videovåldsdebatter ersatts av tv-spelsdebatter och debatter om trollskogarna på internet. I rättegången mot Anders Behring Breivik lyftes hans besatthet av spelet ”World of warcraft” fram som betydande för dådet.

Men hur länge ska vi skylla det vidriga våldet på fåniga actionspel?

Nästan på dagen ett år efter Utøya sköts i går natt åter barn till döds, nu på en biograf i Denver en halv­timmes bilväg från Columbine, platsen för high school-massakern 1999.

De amerikanska skolskjutningarna har ökat dramatiskt sedan 90-talet. Bara de senaste sju åren har minst 60 personer dödats av klasskamrater och elever.

Varför har fenomenet blivit vanligare i USA än någon annanstans i världen? Det har FBI inget bra svar på.

I ”kriget mot terrorismen” har den amerikanska regeringen satsat åtskilliga miljarder på säkerhetsstyrkor, soldater och specialexpertis som ska förhindra islamistiska attentat – medan det växande terror­hotet mot skolungdomar avfärdas som resultatet av att någon tonåring har lyssnat för mycket på Marilyn Manson.

Gårdagens dåd har likheter med de tragiska blodbaden i skolorna: det brutala våldet, vapnen, de unga offren.

Att vittnen som hörde skotten först trodde att det handlade om ett pr-jippo säger något om underhållnings­våldet i Batman-filmerna, där maskerade galningar springer runt och dödar oskyldiga människor.

Men det är fortfarande inte popkulturens fel att unga män blir mördare.

Följ ämnen i artikeln