Ett geni i Singapore ska stoppa näthatarna

För ett par veckor sedan hölls ett seminarium på Nanyangs teknologiska universitet i Singapore som kommer att beröra de mest hatiska trollen på nätet. De kommer inte att gilla det.

Det kan nämligen bli så att man slipper drabbas av dyngan de dräller omkring sig.

En av de ledande bakom projektet är ett ungt geni som är både elektroingenjör och doktor i datavetenskap och matematik. Han heter Erik ­Cambria och har gjort blixtkarriär via universitet och dataföretag i Italien, Spanien, Storbritannien, USA och i Singapore, där han nu är biträdande professor.

Det handlar om big data, artificiell intelligens, maskininlärning, ­avancerad lingvistik, gradering av polaritet och känsloanalys byggd på innehåll, begrepp och sammanhang. Och en massa annat som är svårt att begripa för oss som kämpade med att lära oss maskinskrivning.
Vid seminariet i Singapore ­beskrev Cambria en modell som kan liknas vid ett elektriskt flödes­schema. ­Modellen kan hantera ord, meningar och budskap och när den testats på Twitter har den med över 80-­­

procentig säkerhet kunnat avgöra om tweetarna är fientliga eller ej.

I en tidigare vetenskaplig artikel har Cambria tillsammans med några kolleger till och med ställt upp matematiska formler för det system som kan komma att göra livet riktigt surt för de notoriska näthatarna.

Forskarna använder själva ­begreppen trolldetektor och troll­filter.

Är ni med? Snart kommer en app ...

Nästa utmaning för dem som ­jobbar med trollfiltret är att utveckla processen genom att träna troll­detektorn och få den att interagera.

”Slutligen”, säger forskarna, ”ska vi förbättra systemet genom att göra de flesta av dess funktionaliteter ­tillgängliga som webbtjänster på ett sätt som gör att trollfiltrerings­processen enkelt kan bäddas in i vilket socialt nätverk som helst.”

Cambria och hans kolleger ­skriver att uttrycket ”Don’t feed the trolls!” lätt kan förvandlas till ”Don’t feel the trolls”.
I förlängningen kan ett sådant här system förstås missbrukas, av stater, företag och organisationer.

Men kom ihåg var ni läste det här först. Och håll med om att bilden ser rätt kul ut: näthataren som sitter vid sitt tangentbord och spyr galla i kommentarsfält och hotar andra på löpande band ... och ingen läser vad hen skriver. Ingen vet ens att hen skrivit. Och ingen bryr sig om hen ­eller hens åsikter.

Först när hen skärper sig och använder ett någor­lunda­ ­acceptabelt tonläge, fritt från kriminella ­yttringar, först då går budskapen ­genom trollfiltret.

Se geniet på Youtube

 De kodare och dataungdomar som vill se en skakig mobilfilm med Erik Cambrias föreläsning i Singapore kan hitta den här.

Lös det med Google translate

 När en kompis skulle skänka en soppburk till en av de romska tiggarna i Stockholm kom han på att soppan måste spädas. ­Texten på burken var svensk. Han löste det med Google Translate. Det är aldrig fel att snacka med folk, inte ens via nätet.