Maktduellen

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2005-08-14

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Reinfeldts knockoutvapen: skattesänkningar

VAXHOLM

Nu ska Fredrik Reinfeldt sänka skatterna. Igen.

Nu med 40 miljarder. På två år.

Fredrik Reinfeldt har rätt när han påstår att om ett parti ändrar budskapet lite grann så framställs det som det vill föra en helt ny politik.

Men faktum kvarstår. I början av sin karriär som partiledare (m) kastade Fredrik Reinfeldt den gamla moderata skattepolitiken överbord. Väljarna uppfattade den som ogenomförbar och alltså var den dålig.

Arbetslösa betalar

Nu är skatterna tillbaka på toppen av den moderata agendan.

I sitt sommartal i Vaxholm i går, och i ett 20-sidigt otroligt detaljerat brev till de andra borgerliga partiledarna, föreslår Reinfeldt att skatterna sänks med 40 miljarder på två år.

Eller rättare sagt vill han sänka vissa skatter med 55 och höja andra med 15 miljarder. Kvar blir 40 miljarder.

Mest pengar ska gå till låg- och medelinkomsttagare. De vanliga männi­skorna som jobbar och sliter och håller Sverige på fötter, enligt Fredrik Reinfeldt. Sänkt ersättning till sjuka och arbetslösa betalar kalaset.

Kraftig medvind

Det kan framstå som orättvist, hårt och kallt. Men moderatledaren upprepar att det måste löna sig mer att arbeta än att inte göra det.

Den ekonomiska skillnaden mellan att arbeta och att inte arbeta, eller att arbeta lite och mycket, måste bli mer kännbar. Så ser den moderata skatteplanen för att öka sysselsättningen med upp till 70?000 personer ut.

Ett drygt år före valet seglar det borgerliga regeringsalternativet i kraftig medvind.

Opinionssiffror i topp och strålande självförtroende. Det märks inte minst på Fredrik Reinfeldt själv som fullkomligt ångar av vinnariver.

Sensommaren ser dessutom ut att bli samma pr-mässiga språngbräda för de borgerliga som förra året. Reinfeldts tal i går, folkpartiets landsmöte nästa vecka och moderaternas stämma en vecka senare.

Anrättningen toppas med ett partiledarmöte hemma hos Göran Hägglund (kd) i småländska Bankeryd, ett svar på badfesten i Maud Olofssons stora västerbottensgård förra året.

Karin Hägglund uppges redan grubbla över rumsfördelningen i den lilla villan.

Premiär 5 oktober

Hur kommer socialdemokraterna att svara på det i den årslånga armbrytning som återstår om väljarna?

Förmodligen inte alls, de hoppas hamna i det mediala rampljuset i höst i stället.

Med nästa års statsbudget och valkongress.

Men kanske är det att vänta för länge.

Redan den 5 oktober planerar de fyra borgerliga partierna att presentera sitt gemensamma skattesänkarpaket för riksdagen. 40 miljarder kronor för väljarna att rulla runt i.

Fredrik Reinfeldt, 40

Göran Persson, 56

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln