Moralist-Lasses 12 nygamla budord

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2005-08-20

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Fp-ledaren hyllar gamla värden inför valet 2006

tycker som farfar I folkpartiets Sverige belönas flit och arbete. Samma värden som hans farfars jämnåriga eftersträvade, hyllar nu partiledaren Lars Leijonborg. Bland annat vill han byta ut religionsämnet i skolan mot ”tolerans och livsåskådningar” och sänka straffåldern från 15 till 14 år.

GÖTEBORG

Moralist-Lasse är född, partiledaren som hyllar gamla värden.

Med flit, utbildning och idogt arbete ska Sverige ta sig tillbaka till toppen igen.

På 1920-talet skulle arbetarna hjälpas bort från de trånga och ohygieniska bostäderna i stadskärnorna.

Ett tecken i tiden var Stockholms första egnahemsområde. Där namngavs gator och kvarter efter de dygder som skulle förbättra villkoren för den stora arbetande massan. Arbete. Flit. Och trohet.

När fp-ledaren Lars Leijonborg i går invigningstalade på folkpartiets landsmöte hyllade han exakt samma värden som hans farfars jämnåriga.

Globaliseringen ställer nya och hårda krav på Sverige. Tigerekonomierna i Asien exploderar och lönerna är en bråkdel av de svenska.

Men Sverige kan ta sig tillbaka till toppen, enligt Leijonborg. Förutsättningen är att vi är flitiga och jobbar på. Att vi är företagsamma, utbildar oss och är allmänt duktiga och dugliga.

Vi ska bli flitiga igen

- Vi har varit flitiga. Var och en, som har kunnat, har gått upp på morgonen, gått till jobbet och gjort sitt allra bästa. Så kan det bli igen.

Sade Lars Leijonborg som är övertygad om att den nya moralismen är ett vinnande koncept. Både för Sverige och för folkpartiet.

-Det motsvarar vad svenska folket i alla partier tycker. Om man får ut det här budskapet är man en vinnare.

Men det är inte bara med allmänna förmaningar som folkpartiet vill skapa ordning och reda i Sverige. Under landsmötet, som avslutas i morgon, ska ombuden ta ställning till en rad förslag om hårdare tag. De flesta väntas gå igenom utan ändringar.

Men folkpartiet är inte det enda parti som tror att nymoralism, i vid bemärkelse, är en fråga som man värvar röster på. I samma hörna finns moderaterna som på affischer kallar sig för arbetarparti. Och socialdemokraterna som åtminstone i retoriken aldrig övergett de gamla idealen om flit och förkovran.

Mobilförbud i skolan

I valet 2002 röstade 13,3 procent på folkpartiet, den högsta siffran sedan 1985. Förklaringen var bland annat folkligt förankrade krav på kunskaper i svenska för att bli medborgare. Och förbud mot att tala i mobilen i klassrummet.

Till valet nästa år är listan betydligt längre. Moralist-Lasse hoppas att det ger utdelning.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln