Snart är Maud ensam kvar

Efter valet kommer nästan alla partier att byta ledare

Efter valet i höst kommer en majoritet av riksdagspartierna att byta ordförande.

Centerledaren Maud Olofsson kan bli den till tjänsteåren äldsta redan under nästa mandatperiod.

Att vara partiledare är ett jobb som sliter. Mer än tio år är det få som orkar. Under nästa mandatperiod kommer därför ett stort antal av riksdagens partier med stor sannolikhet att byta ordförande.

Alf Svensson, 63, kristdemokraterna.

Nästa år firar Alf Svensson 30-årsjubileum som partiledare, ett svårslaget rekord. Dessutom blir han folkpensionär.

Han har visserligen piggnat till i takt med att valdagen närmar sig. Men någon gång måste han sluta. Varför inte jubileumsåret 2003?

Bo Lundgren, 54, moderaterna.

Moderatledaren är visserligen ung på posten, han tillträdde 1999. Men just nu ser det ut som om hans parti inte kommer att göra särskilt bra ifrån sig i valet.

Ingenting sätter ner humöret och fart på kritiken av partiledaren lika mycket som ett dåligt valresultat. Redan när Carl Bildt avgick visade det sig att missnöjet med ledningen var stort i partiet. I dag ser den ungefär likadan ut, det var bara Bildt och Lars Tobisson som lämnade. Dags för en ny missnöjesyttring efter valet?

Lars Leijonborg, 52, folkpartiet.

Leijonborg utmanades av Stockholms skolborgarråd Jan Björklund inför landsmötet i höstas. Leijonborg vann ledarstriden trots att det tongivande Stockholmsdistriktet var emot honom.

Men också folkpartiet ser ut att göra ett dåligt val. En ny uppslitande ledningsstrid får Leijonborg svårt att klara.

Gudrun Schyman, 53, vänsterpartiet.

Nästa år firar vänsterledaren tio framgångsrika år på ordförandeposten. Då har hon stannat dubbelt så länge som hon själv trodde.

Många har tolkat Schymans ”talibantal” som ett politiskt testamente. Andra ser flytten till Skåne som en förberedelse för ett annat liv.

Målet för Schyman i årets val är 20 procent av rösterna. Om inget revolutionerande inträffar kommer hon att missa rejält. Det, liksom vänsterfalangens interna framgångar, gör att även Schyman kan bli ifrågasatt efter valet.

Miljöpartiets språkrör.

Går lite utanför toton eftersom de byts titt som tätt. Nu är det dock rörigare än någonsin eftersom partiet inte ens bestämt hur ledningen ska vara organiserad. Det största problemet blir dock att klara 4-procentspärren, inte vad som händer efter valdagen.

Göran Persson, 53, socialdemokraterna.

Statsministern funderar ofta högt över vad han ska göra ”sedan”. Skogvaktare, präst eller ett internationellt jobb är några idéer.

Men Persson kommer inte att avgå förrän tidigast efter nästa års folkomröstning om att byta kronan mot euro. Den vill han gärna vinna.

Maud Olofsson, 46, centern.

Olofsson firade nyligen ettårsjubileum som partil edare och tänker stanna länge. Just nu är hon den mest framgångsrika borgerliga partiledaren. Centern är det enda av de fyra borgerliga partierna som enligt Sifo ligger över 1998 års valresultat.

Sveriges politiska landskap ser ut att snart befolkas av nya invånare.

Följ ämnen i artikeln