”Nu är de själva Storyn”

De fixade jobbet dessutom. De fick med sig intervjuerna och bilderna hem från Syrien. Alla nyhetsjournalister vet känslan.

Vi är sådana. Vi tävlar. Vi fixar jobbet.

Men samtidigt är Niclas och Magnus själva Storyn. Jag ser min kollega Niclas i en ring av fotografkollegor i ett konferensrum på Arlanda. Allas vår blygsel inför rollbytet.

Nu är det han som ler i alla kameror. Dramatiken understryks av att väggarna går i svart liksom draperierna och bordsduken.

Jag tycker om Niclas. Det här är en konstig text att skriva.

Jag tycker mycket om älskvärde Niclas. De bästa nyhetsfotograferna passar inte i schablonen teveserierna erbjuder. De är inte macho. De allra bästa är framförallt känsliga, inkännande, inte sällan fåfänga. De är solister.

Med Niclas har jag jobbat sedan 90-talet, men 2002 slutade han, tog över familjeföretaget som tillverkar hjälpmedel för funktionshindrade. För några år sedan dök han upp igen som frilans. Sedan rasade priserna in. Förra året tog han Årets nyhetsbild 2013, av Håkan Juholt på en balkong inför avgången, partiledaren tror sig osedd och hans krumma rygg berättar en historia.

Juryn skrev om Niclas bild: 'En fotograf som går sin egen väg i jakten på den rätta bilden. Hans val av perspektiv underbygger dramatiken i historien."

Just så. De bästa fotograferna utmärker sig för disciplin. De kommer i god tid, fokuserar, går inte undan, fredar sitt utrymme men kan även försvinna in i en vägg och arbeta med kameran praktiskt taget osynliga.

Även Magnus har jag mött, men bara som vän till en vän, ett vänligt nyfiket ansikte från middagsbord i Paris.

På inget sätt ska deras reportageresa som ett misslyckande. Kidnappningen sätter fokus på Syrien. Nu om inte förr förstår alla hur kaotisk och upprörande situationen är.

De var kidnappade under 46 dagar och säger själva att det jämförelsevis är "en extremt kort tid" och det är det kanske. Eller kanske inte.

Niclas har magrat. Han är främmande för mig. Han bär något. Jag tänker mig även en utmattning bortom förståelse. Vi kanske kommer att tala om detta någon gång, på något jobb, Det är inte säkert. Vi är kollegor, inte nära vänner.

Men jag kommer att kunna se reportaget.

Följ ämnen i artikeln