Mejla

Frida Boisen

För att ett äktenskap ska hålla behövs en enda sak: ORK!

KOLUMNISTER

Tårar av lycka. Två hjärtan som bankar ikapp. Två ja. Ögonblick som för alltid förändrar våra liv.

Vi är fler än 3,4 miljoner som just nu är med i klubben bara här i Sverige. Giftasklubben. Vi som lovat, det största av allt. Att alltid vara där. Tills döden skiljer oss åt.

Men det är svårare än man tror, och den här texten är till dig, som vill veta hemligheten bakom ork och ett lyckligt, livslångt äktenskap.

Det är inte jag, som knäckt koden till ett livslångt äktenskap fyllt av kärlek. Det gjorde min kloka, varma svärmor: Kristina. Som valde att gifta sig med Karl-Erik, min fina, härliga svärfar, 1970 i Alsters kyrka, i Karlstad. Med efterföljande bröllopsfest på travbanan, med släkt och vänner. De hade väntat på varandra. I sex hela år. 

Jag vet inte hur många gånger min svärmor Kristina med glittrande ögon berättade om första gången hon såg honom. Hur Karl-Erik, gled förbi i sin amerikanare, och såg ut som James Dean. Och frågade om hon ville följa med.

Hennes hjärta sa ja direkt. Där var han, det visste hon. Mannen i hennes liv.

Men innan hon valde att kliva på den där resan, som skulle innebära tre barn, och ännu fler barnbarn, fast det visste de ju förstås inte då, så skulle hon utbilda sig till lärare.

Och innan jag avslöjar hennes kloka kod till livslång kärlek, så vill jag bara påpeka att det här med att gifta sig, är en tradition som hänger i.

 

Förra året gifte sig 101 592 människor i Sverige, enligt SCB, och nu för tiden är äktenskapsbalken könsneutral. Tack och lov spelar det idag inget roll vilket kön personen du vill gifta dig med har. All kärlek är välkommen att ge sig på ett äktenskap.

Men lätt är det inte. Hälften av alla som hoppas på livslång kärlek när vi gifter oss, tar ut skilsmässa, visar siffror från SCB. De flesta skiljer sig redan efter tre, fyra år. 

Så varför är det ofta så svårt att vara gift? Det börjar ju så bra. Varför kan vi inte bara fortsätta att älska varandra? Fortsätta kramas, ha sex, skratta med varandra, utvecklas, hjälpas åt, upptäcka livet tillsammans? 

När sajten Skilsmässa online frågade tusentals medlemmar varför de valt att skilja sig svarade flest. 29 procent, att man ”växt isär”. På andra plats: ”Vi hade olika värderingar/inga gemensamma intressen” och på tredje plats en annan klassiker: Otrohet. 

Svensk forskning visar också att störst andel skilsmässor sker när kvinnan når en chefsposition och stärker sin ekonomiska situation. Och: Har dina föräldrar skilt sig så är risken större att du skiljer dig.

 

Mina föräldrar skilde sig, jag har jobbat som chef i nästan hela mitt liv och backade ur ett annat äktenskap bara dagar innan det var dags att gifta sig. Ändå vågade min make Lars att gifta sig med mig. 

Vi gifte oss i värmländska Sunne, bara tjugo minuter från svärföräldrar Kristina och Karl-Eriks kärleksfulla hem i Östanbjörke, där de byggt sitt liv och sin familj. Vi gifte oss för exakt 15 år sedan, i en cirkel av familj och vänner, ute på gräset vid Hembygdsgården, med utsikt över Fryken. Lyckan var fullständig och svärföräldrarna Karl-Erik och Kristina var förstås där, precis som mina föräldrar, och alla våra vänner. 

Det blev min kloka, varma svärmor som höll det viktigaste talet: 

Kristina klingade i glaset, reste sig och en bit in i sitt tal, sa hon:

– För att ett äktenskap ska hålla behövs en enda sak: ORK! O som i Omtanke, R som i Respekt och K som i… (här gör Kristina en konstpaus - för hon är en sådan där klok och bra lärare som vill uppmuntra alla att få tänka själva och hitta svaren).

– Kärlek, viskade några tyst från sina platser.

– K som i Kommunikation, avslutade Kristina.

Så fortsatte hon att berätta hur Kalle varje morgon, som alltid gått upp tidigare än henne, trots att han själv inte är förtjust i kaffe så tidigt på morgonen, först av allt, varje morgon, sätter på en kanna kaffe till Kristina. För att hon tycker så mycket om doften av nybryggt kaffe, speciellt när hon vaknar på morgonen.

Kristina berättade om Kalles omtanke. Hur den lilla upplevelsen, betydde så mycket, varje morgon. Hon berättade om respekten han visar henne varje dag, och viktigast av allt: Hur avgörande kommunikation är i varje förhållande, när problem och konflikter uppstår. Utan kommunikation går det inte.

 

Hon har förstås rätt.

Att alltid fortsätta försöka förstå den andra, att alltid värna ORK, Omtanke, Respekt och Kommunikation, det ÄR grunden till ett lyckligt äktenskap.

Jag är så otroligt glad att min kloka, varma svärmor lärde oss detta. Ord, som följt med mig varje dag i livet, sedan dess.

Och jag minns hur jag så ofta sett fina Kalle och Kristina i köket som nästan alltid doftar nybryggt kaffe. Hur de står där och håller handen med varandra vid diskbänken, när de tror att ingen annan såg.

Jag minns hur fin Kalle var med Kristina, när sjukdomen kom. Hur han fick visa än mer omtanke än förr.

Aldrig ett ont ord, aldrig en irriterad suck, bara ORK, Omtanke, Respekt och Kommunikation.

Till slut. Fick allt ett slut.

Kristinas kropp orkade inte mer. Och några år senare tog cancern också våra barns fina farfar Karl-Erik.

Nu vilar de sida vid sida, Karl-Erik och Kristina. Tillsammans i Sunne. 

Men deras livslånga kärlekshistoria, deras ORK, lever kvar.

Av: 

Frida Boisen

Publisert:

LÄS VIDARE

Din nakna kropp visas upp på nätet – och förövarna går fria

ÄMNEN I ARTIKELN

Äktenskap