Tänk om sexköparen är en vanlig ”schyst” kille

Den nya generationens sexköpare har inget ansikte, men flera namn.

Johan är ett av dessa.

Han skriver i ett mejl till en kvinnlig prostituerad: ”Jag skulle vilja ha en lättsam kvinna att titta förbi till ibland”. Han är 22 år gammal.
”Kalla fakta” i TV4 har kommit över tusentals mejl från unga sexköpare. Namn som flimrar förbi: Stefan, Tobias, Viktor.

22-årige Johan skriver i sitt mejl: ”Jag vill så klart att du ska gilla det också”. Samtycket måste ingå i transaktionen. Ingen vill vara en våldtäktsman. Självbilden är snarare den motsatta. Vanliga ”schysta” snubbar som tröttnat på att ragga tjejer, tröttnat på ­spelet.

Och för första gången på länge tänker jag på karaktärerna i min debutroman som kom ut för sex år sedan. Jag hör deras röster eka mellan raderna. Inte minst Hannes, den självutnämnt schyste killen, han vars tankar också gett boken sin titel, ”Vi som aldrig sa hora”.

Titeln var en blinkning till läsaren. Hannes är i själva verket den som tänker hora oftare än alla andra. Med honom ville jag att läsaren skulle identifiera sig. För att på så vis komma närmare smärtpunkten: den egna skulden i patriarkatet.

Bortsett från att några få nöjde sig med att läsa titeln – och genant nog trodde att romanen handlade om mig, och hur himla snäll jag är – tror jag att boken lyckades med sitt syfte.
Amerikanska feminister har sedan länge myntat begreppet ”Nice guy syndrome”. Det är också Hannes problembild: den höggradigt indignerade unge mannen som alltid blir vän med tjejer, men aldrig pojkvän. Som ständigt anser sig förtjäna mer. Eftersom han är den som håller tjejernas hår när de kräks, den som lyssnar i timmar när tjejerna pratar om sina sviniga pojkvänner.

Tillbaka i verkligheten skriver Johan i sitt mejl till den prostitu­erade kvinnan: ”Jag är helt seriös, diskret och självklart duschad och fräsch! Är du intresserad av att jag kommer och tömmer mig hos dig då och då?”
Romanens Hannes står till slut ensam på småstadens klibbiga kroggolv. Mellan folks ryggar ser han tjejen som han anser sig ha behandlat så väl, men som ändå valt en annan kille, och han tänker: Om du vill bli behandlad som en hora så kan jag behandla dig som en hora.

Det är hans röst, eller någon vars röst liknar hans – en Stefan, en Tobias, en Viktor – jag vagt tror mig höra mellan raderna i mörkermejlen. Den vanlige självutnämnt schyste killen som några år senare läste Neil Strauss ”The Game” i hopp om att lära sig bli en ­alfahanne. Men som tröttnade på spelet. Och betalade ­i stället.

Eftersom han ansåg sig förtjäna det. Och eftersom sex till slut bara var en valuta i mängden.

Johan avslutar sitt mejl med ”kram”.

Informationsbok till vuxna

Apropå sex som valuta, och sex som maktmedel: För fem år sedan kom det in ett 70-tal anmälningar per år angående barn som utnyttjats för sexuell posering framför webbkameror. Förra året var motsvarande siffra 750 anmälningar. På grund av den lavinartade ökningen har nu Rädda barnen tagit fram en informationsbok som riktar sig till vuxna.

Fängelse för sexutpressare

-

I våras uppmärksammades problemet på bred front när en 13-årig flicka i Kumla tog sitt liv. Detta efter att en 45-årig man hotat att sprida hennes nakenbilder över ­nätet. Sammanlagt ska ­mannen haft kontakt med 23 flickor över hela landet via bland annat Skype. I går föll domen: två års fängelse.

Följ ämnen i artikeln