Märkliga kulten kring kristne sångaren

Svensk sommar: I varannan vägkrök skyltas det om loppmarknader.

Och folk blir som tokiga.

Vaser, ljusstakar, stentroll, hötorgsmålningar, udda köksredskap, syntetiska bordslöpare, sämre skolslöjd, plastblommor, slitna skridskor, halva serviser och i bästa fall en gammal rubank.

Nästan bara skit, åtminstone för grabbar.

Kanske är det jakten i sig som är målet. Tron på det där unika fyndet som sällan eller aldrig ligger i bakluckor eller banan­kartonger.

Men undrens tid inte är förbi.

För nio år sedan köpte ett New York-par en liten vit skål för tre dollar på en garage-loppis. De ställde den på spiselkransen, men blev nyfikna på var den kom ifrån.

Sex år senare såldes samma skål på exklusiva Sothebys auktionsfirma för 2,2 miljoner dollar.

Det visade sig att det var en så kallad Ding-skål, tillverkad i Kina för tusen år sedan. Såvitt rapporterat finns bara en likadan skål kvar i världen, på British Museum.

Att hitta tusenåriga antikviteter är troligen omöjligt på våra svenska loppisar, men med en god portion tur kan man hitta en eller annan raritet­.

Sveriges Radios programserie Loppmarknadsarkeologerna har forskat i ämnet. De avråder till exempel­ den som vill leta vinylskivor­. De fina gick åt för 20 år sedan, efter cd-revolutionen, när skivsamlarna dammsög hela landet.

I samma programserie berättas också om kulten kring den vanligaste LP:n på alla loppisar i Sverige, den kristne sångaren Pelle Karlssons ”Han är min sång och min glädje”.

Skivan - som även bjuder på en krystad Jesus-variant av Paul Ankas ”My Way” - gavs ut 1973, men sålde inget vidare förrän Karlsson dök upp i allsångslegendaren Bosse Larssons tv-program ”Nygammalt”. Där tog det skruv så pass att Karlsson under några­ veckor sålde mer än ABBA.

Sammanlagt såldes skivan mellan 300 000 och 500 000 exemplar, ingen­ vet exakt. Gissningsvis var det inte så noga med kassaregistren vid de kristna bokborden på den tiden, men det förklarar varför musik­verket finns på loppisarna i dag.

Hos den offentliga Facebook-­gruppen ”Jag har skådat Pelle Karlsson­” kan man skåda bildbevis. Medlemmarna där skickar gärna in bilder av sig själva med omslaget i högsta hugg. En av riterna i denna märkliga kult går ut på att ”fronta” skivan, dvs att alltid lägga den längst fram i varje skivback.

Ett inlägg på sidan ger uttryck­ åt den tro som vägleder­ gruppens­ medlemmar:

”Att köpa Pelle Karlsson är som att plocka fridlysta blommor­. Precis­ som man låter­ fridlysta blommor stå i backarna, bör man låta Pelle­ Karlsson stå i backarna”.

Bosatte sig i Florida 1983

Pelle Karlsson gifte sig med den kristna sångerskan Evie Tornquist och bor sedan 1983 i Florida. Han har träffat­ Ronald Reagan­ i Vita huset och tog för en tid sedan­ emot Mao Zedongs barnbarn Kong Jining­, för att stödja kristen läkarhjälp i Kina­.

Sexism eller en hyllning?

Sexistisk trädgårds­prydnad, kitsch eller finstämd lovsång till det småskaliga jordbruket? Vad sägs om den här skylten på väg till anrika Furusund? Den formsågade träskivan, målad som en bärplockande dam med rejäla mamelucker, tycks genomgå en renässans.

Följ ämnen i artikeln