Sosse eller moderat?

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-04-14

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

M som i moderat – och man. I Fredrik Reinfeldts parti är det männen som regerar.

Men i Mona Sahlins socialdemokrater har kvinnorna tagit över.

Att det finns en höger-vänsterskala i politiken är ingen nyhet. Men nu utvecklas en annan dimension – könet.

I de nya moderaterna dominerar männen. På åtta centrala poster sitter inte en enda kvinna. Partiledaren, partisekreteraren, den ekonomiska talesmannen, gruppledarna i riksdagen och i EU-parlamentet, ordföranden i ungdoms- och studentförbundet – alla är män.

I de nya socialdemokraterna har däremot kvinnorna tagit över. På motsvarande uppdrag sitter där två män – och fem kvinnor. Den åttonde posten, ordförande i ungdomsförbundet, är vakant sedan SSU-ordföranden Anna Sjödin hoppat av.

Lika i styrelsen

I riksdagen är förhållandena de samma. 43 procent av moderaternas ledamöter är kvinnor, 49 procent av s-ledamöterna.

I partiernas styrelser är det däremot förvånansvärt lika. Drygt hälften av ledamöterna är kvinnor.

Moderaternas och socialdemokraternas skilda könsprofiler har politisk betydelse och kommer att påverka utgången av nästa riksdagsval.

Sahlin får kvinnostöd

Det satte nämligen spår redan i förra valet, i höstas. 26 procent av väljarna röstade på moderaterna. Men bara 23 procent av kvinnorna jämfört med 31 procent av männen. Bland s-väljarna var det ungefär lika många kvinnor som män, en jämvikt som sannolikt rubbas med Mona Sahlin som s-ledare.

Enligt Aftonbladet/Sifo har nämligen fler kvinnor än män förtroende för Sahlin. För Fredrik Reinfeldt är förhållandet det motsatta. Han har högre förtroende bland männen.

Både moderaterna och socialdemokraterna profilerar sig nu mot kvinnor. När moderaterna nyligen utsåg ”Årets arbetare” valde de företagaren Maith Lindgård i Jämtland. Statsminister Fredrik Reinfeldt besöker regelbundet kvinnodominerade arbetsplatser i offentlig sektor.

Mjuka frågor

Mona Sahlin leder själv en ny expertgrupp i sitt parti som studerar ungdomars uppväxtvillkor, en fråga som engagerar många kvinnor. När partiet vässar sin profil står mjuka frågor som klimat, miljö och välfärd i fokus.

Kvinnopartiet (s) och manspartiet (m), vilket vinner slaget om de kvinnliga väljarna?

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln