Vad sjutton pysslar regeringen med?

Extra kläder till jobbet för att klara kylan – skämt eller allvar?

Vad håller regeringen på med?

Frågan inställer sig sedan anställda uppmanas att ta med ett varmt ombyte för att klara en fotvandring hem. Om all trafik ligger nere.

Skräckpropaganda? Dimridåer? Skumt, i alla händelser.

Tre dagar före julafton tyckte energiminister Ebba Busch (KD) och ministern för civil beredskap Carl-Oskar Bohlin (M) att det var dags att kalla till presskonferens. Den handlade om risken för så kallade frånkopplingar, att delar av abonnenterna kopplas bort från elnätet under en tid för att minska belastningen på elsystemet.

Att det kan ske och att risken har ökat till följd av att reaktor fyra i Ringhals, en av landets sex aggregat, står stilla för reparation till den 23 februari har svenska folket upplysts om för länge sedan.

Det var alltså inte ett giltigt skäl för regeringen att måla fan på väggen ett par dagar före jul.

Jämfört med förra veckan är situationen dessutom betydligt ljusare nu. Dels för att det helt enkelt är varmare. Dels för att en reaktor i Oskarshamns kärnkraftverk kört igång igen efter ett kortare reparationsstopp.


Det är inte jag som hittar på det. Det är i så fall Ebba Busch. Det ingick i hennes redogörelse under pressmötet.

Ingenting hade alltså hänt utom att temperaturerna gått upp och att en reaktor står stilla, inte två.

Ebba Busch och Carl-Oskar Bohlin.

Trots det kände regeringen, manifesterad av statsråden Busch och Bohlin, ett obetvingligt behov av att tre dagar före jul skrämma upp människor. Sannolikt helt i onödan.

– Förbered för det värsta men jobba för det bästa, sade Ebba Busch.

– Ha en god personlig hushållsberedskap, sade Carl-Oskar Bohlin som underströk att det handlade om ett personligt ansvar att ta hand om sig själv. Trots att elförsörjningen är en kollektiv nytta som sköts och administreras just kollektivt. Inte individuellt.


Till den personliga beredskapen hör enligt regeringen:

Vev- eller batteriradio.

Vatten.

Mat – och något att laga/värma det på.

Det kände vi också till.

Men så kom dagens nyhet. Carl-Oskar Bohlin rekommenderar oss i juletid att ha ett extra ombyte kläder på jobbet så att vi kan fotvandra hem om det inte går att ta sig hem på annat sätt. Det vill säga att all annan trafik försvunnit.

Jag upprepar. Ingenting har hänt sedan förra veckan utom att situationen förbättrats.

Trots det anser regeringen att den måste varna för frånkopplingar. Och uppmana människor att ta med sig extrakläder till jobbet. Trots att väldigt många är lediga i julhelgen.

En berättigad fråga är därför vad som ligger bakom Buschs & Bohlins presskonferens där den enda nyheten handlade om kläder.

Min misstanke är att de vill rikta om strålkastarna från elprisfiaskot till något annat. Dimridåer alltså.

Det kan också vara skräckpropaganda, vem som nu skulle vinna på det. Skumt är det i alla händelser.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.