Supersnut ska rädda Bodströms politiska liv

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2004-09-27

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Justitieminister Thomas Bodström kämpar för att rädda sin politiska karriär.

Därför frågade han mitt i natten superpolisen Lars Nylén om han ville bli ny chef för landets fängelser.

I går presenterade justitieminister Bodström den nye generaldirektören för Kriminalvårdsstyrelsen: den tuffe polisen Lars Nylén. Det kan rädda Bodströms karriär.

jakten på rymmarna

Att verkligheten överträffar dikten besannas gång på gång. Natten mellan torsdag och fredag, bara timmar efter att de två rymlingarna försvunnit med vårdaren Krister Wickman som gisslan, avgick Kriminalvårdsstyrelsens chef Lena Häll Eriksson.

Kort därefter, men fortfarande mitt i natten, frågade justitieministern Rikskriminalens chef Lars Nylén om han vill efterträda Häll Eriksson. Svaret blev, sannolikt till Bodströms stora lättnad, ja.

Slåss för sin framtid

Justitieministerns snabbhet visar inte bara hur allvarligt han ser på den senaste tidens rymningar, gisslantaganden och fritagningar från de säkraste fängelserna. Utan också att han är beredd att slåss för sin framtid i politiken.

Oppositionen har gång efter annan krävt att Thomas Bodström tar ansvar för kriminalvårdens misslyckanden genom att lämna sin post. Vissa tycker avgångskraven ekar tomt, andra att det vore en berättigad konsekvens efter rader av spektakulära misslyckanden.

Regeringen utser på förslag av justitieministern kriminalvårdens högsta chefer. Regeringen föreslår också vilka regler och lagar som ska gälla. Regeringen fastställer, tillsammans med sina samarbetspartier mp och v, hur mycket pengar som kriminalvården ska ha att röra sig med - och vad pengarna ska användas till. Thomas Bodström är alltså i högsta grad inblandad i hur kriminalvården ser ut i dag.

Redan i somras visade Bodström att han är beredd att gå långt för att tysta kritiken och behålla jobbet.

Han föreslog att det byggs ett nytt svenskt superfängelse för de allra farligaste brottslingarna, en fråga som nu snabbutreds.

Och för att vinna ett par viktiga timmar flög han polishelikopter från sommarstället på Fårö till Stockholm. För en minister som inte vill hamna i opinionsmässig slagskugga gäller det att snabbt vara på plats.

Att det är hårdare tag som gäller råder ingen som helst tvekan om. Kritiker av det nya superfängelset, exempelvis förre brottsmålsadvokaten Claes Borgström, anser att mer tvång och högre säkerhet leder till ökad brutalisering.

Utbildad av FBI

Att Häll Eriksson, utbildad till kulturgeograf och tidigare verksam som bland annat socialchef, efterträds av superpolisen Nylén är ett steg i samma riktning.

Lars Nylén har varit polis i hela sitt liv och är bland annat utbildad av FBI.

Under förutsättning att det inte blir fler våldsamma rymningar från landets slutna anstalter har Thomas Bodström klarat sin värsta kris som justitieminister. Det krävde inte bara snabbhet. Utan också nypor av stål.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln