”Framgångarna mot IS hamnar i skymundan"

Det är lätt att misströsta då terrorismen än en gång sliter sönder en stad.

I skymundan hamnar att världens säkerhetstjänster på senare tid haft viktiga framgångar i kampen mot Islamiska staten.

Nog finns det besvärande frågor att ställa till Belgien.

Att förhindra terrordåd är förvisso svårt, fråga bara Israel som trots världens kanske bästa underrättelsetjänst gång på gång drabbas av politiska mord på oskyldiga invånare, men den belgiska polisens insatser ger intryck av att vara präglad av förvirring.

Salah Abdeslam, en av gärningsmännen bakom terrordåden i Paris, tycks ha lyckats hålla sig gömd i Bryssel av alla städer under de fyra månader som har gått sedan attentaten.

När han i fredags till slut greps upptäckte polisen att det tycks finnas ett tidigare okänt och mycket farligt nätverk runt honom.

Och medan ledande politiker twittrade triumferande om fångsten och kallade till upprymda presskonferenser packade tre män sina väskor och sade åt en taxichaufför att köra dem till flygplatsen.

Det spekuleras i att dåden i Bryssel, som hittills har kostat 31 personer livet, är en reaktion mot gripandet av Abdeslam. Det förefaller inte vara en långsökt teori.

Men bortom det polisiära schabblet och det prematura politiska jollrandet under helgen om att faran är över finns här en framgång att tala om.

Den film som finns från tillslaget mot den lägenhet där den 26-årige terroristen tryckte visar att Belgien ville ta honom levande. Att han plötsligt rusade ut på gatan kunde mycket väl ha slutat med döden, men polisen höll igen och oskadliggjorde honom med ett skott i benet.

Åtta av de nio personer som tros ha varit direkt inblandade i de senaste terrordåden i Paris är döda. Att en av dem är vid liv är viktigt.

Dels har det ett starkt symboliskt värde att kunna ställa en av de samvetslösa mördarna inför rätta. Dels sitter Abdeslam på värdefull information.

Han sägs vara samarbetsvillig i förhör och har redan bekräftat att planen var att han skulle vara en av självmordsbombarna. Möjligen vågade han inte fullfölja, möjligen fungerade inte bombbältet.

Kanske går det att få honom att berätta om sitt deltagande i strider i Syrien, om vem eller vilka som gav order om attentaten i Paris och om sitt kringflackande i Europa.

Information som skulle vara ett värdefullt bidrag till världens underrättelsetjänster kunskap om den mardrömslika organisationen Islamiska staten.

Även i Frankrike har misstänkta terrorister tagits levande. Vid ett tillslag i Parisförorten Sanit-Denis i november greps sju personer som av allt att döma var inblandade i mördandet några dagar tidigare.

Men deras roller tros ha varit perifera. Abdeslam var en jackpot.

En triumf av ett annat slag är den USB-sticka innehållande stulna dokument med namn, telefonnummer och kontaktuppgifter för drygt 22 000 personer från 51 länder som anslutit till IS.

Listan ska ha stulits från terrorsektens interna säkerhetstjänst och lämnades över till den brittiska tv-kanalen Sky news för några veckor sedan.

Sky har lämnat det vidare till myndigheter och Tysklands inrikesminister Thomas de Maizière har sagt att uppgifterna kommer att "innebära snabbare utredningar och strängare fängelsestraff".

Europas säkerhetstjänster behöver bli bättre. Inte minst samarbetet mellan dem lämnar stundom en hel del övrigt att önska. Men undan för undan ökar kunskapen om den islamistiska terrorismen.

Det är alls inte oviktigt.

Mer om terrorattackerna i Bryssel

LARMET: Det finns IS-tränade terrorister i Sverige

TERRORISTERNA BAKOM DÅDEN: Dödade, jagade, gripna

WOLFGANG HANSSON: Frestande att gå i IS fälla

AVSLÖJAT: Desperata orden i terroristens testamente

DETTA HAR HÄNT: 31 döda i tre terrordåd