Skyll er själva!

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2005-06-06

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Aftonbladets Lena Mellin om krisen i EU

EU:s ledare har sig själva att skylla. Unionens djupa kris är deras fel.

De försöker vara smarta i stället för att lyssna. De imponerar hellre på varandra än på väljarna.

I dag väntas den brittiske utrikesministern Jack Straw dra tillbaka det förslag om folkomröstning som regeringen lagt till parlamentet. I så fall eskalerar EU:s redan djupa problem från Kris till KRIS.

Men EU:s ledare har sig själva att skylla att det blivit så här. Varningssignalerna har hörts sedan 1992 då danskarna röstade nej till Maastrichtfördraget.

Stoppat huvudet i sanden

Men toppar som Göran Persson, Jacques Chirac, Gerhard Schröder och Silvio Berlusconi har inte lyssnat. De har stoppat huvudet i sanden och försökt vara smarta i stället. Det har inte lyckats.

Helgens olika uttalanden är talande bevis för att EU-topparna har förlorat fotfästet.

Tony Blairs förtrogne, nuvarande EU-kommissionären Peter Mandelson, meddelade att Blair sitter kvar i tre år till för att lösa EU-krisen. Grattis! Den som tror att klyftan av misstroende beror på om Blair eller någon annan har hyreskontraktet på 10 Downing street har inte fattat någonting.

Ledarna för EU:s axelmakter, Tyskland och Frankrike, träffades i helgen. Efter mötet meddelade förbundskansler Gerhard Schröder och president Jacques Chirac att ingenting har hänt.

Trots att folkomröstningarna i Frankrike och Holland ledde till två rungande nej måste de länder som fortfarande inte har röstat om förslaget till ny EU-konstitution genomföra sina omröstningar. I parlamenten eller i folkomröstningar.

Duons besked är, för att uttrycka sig milt, föraktfullt. Kanske till och med dumt.

Ingen idé att lägga ner tid

För det första kan EU:s medlemsländer själva avgöra hur de ska agera utan diktat från Paris och Berlin. Några kan, som Storbritannien väntas göra i dag, dra slutsatsen att konstitutionen är stendöd. Det är ingen idé att lägga ner tid och pengar på en folkomröstning om något som inte finns.

Andra kan, som den svenska regeringen, hålla med Schröder och Blair om att i stort sett ingenting har hänt. Vi går vidare och hoppas att problemen på något oförutsett vis löser sig själva.

EU har under de senaste åren sjösatt två grandiosa projekt; euron och utvidgningen med tio nya länder. Den just nu prioriterade frågan är att trimma ekonomierna så att EU:s blir lika konkurrenskraftiga som USA:s.

”Skit i detta, lille vän”

Det senare går under namnet Lissabonprocessen. Behöver man säga mer? De politiska ledare som vill ha folket med sig döper inte ett viktigt projekt till det. Med ordvalet har man slagit fast att det här ska du skita i, lille vän. Det begriper inte du.

Göran Persson, Tony Blair, Gerhard Schröder och Nederländernas Jan Peter Balkenende har en uppgift gemensam. De måste hitta tillbaka till medborgarna. Annars är det mer än konstitutionen som är stendött.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln