Polisen ska inte sprida desinformation

”Nog det sämsta som har skrivits om juridik i år”, twittrade lagkloke professor Mårten Schultz upprört i går.

Han har rätt: att myndigheter och medier sprider felaktiga uppgifter om att det är olagligt att skjutsa flyktingar är allvarligt. 

Det har de senaste dagarna varit kaotiskt på Malmö central. Det sägs att privatpersoner har gett flyktingar felaktig information om hur lagen ser ut och enligt uppgifter har ensamkommande flyktingbarn följt med okända människor och försvunnit spårlöst.

Att myndigheter i det läget vill gå ut och redogöra för hur paragraferna faktiskt ser ut och varna människor för att även goda skäl till att hjälpa flyktingar kan vara brottsliga och att mottagandet ska skötas av Migrationsverket och socialtjänsten är mycket bra.

Mindre bra, för att inte säga oacceptabelt, är det haveri som inträffade i går.
”Det är ett brott mot utlänningslagen att skjutsa någon som ännu inte har tillstånd att vistas i landet”, sa Ewa-Gun Westford, kommunikationsansvarig hos polisen i Skåne, till tidningen Sydsvenskan i söndags.

För att understryka allvaret mullrade hon dessutom till Tidningarnas Telegrambyrå att den som bryter mot lagen riskerar att bli inlåst i en cell och få sitt fordon beslagtaget, en intervju som sedan spreds till redaktioner över hela landet.

Av bara farten hakade Malmö stad på och hummade instämmande till påståendena om det kriminella i att hjälpa flyktingar.

Det finns således ingen anledning att förvånas över att hjälparbetare vittnat om att de av polisen har förbjudits att hjälpa nyanlända till Migrationsverket.

I sociala medier gick jurister bananer över intervjun och påpekade att informationen var uppåt väggarna fel och att Sydsvenskan borde korrigera sina uppgifter.
Ilskan var välgrundad. Myndigheter ska ha rätt om hur lagen ser ut. Det gäller inte minst då Europa befinner sig i den värsta flyktingkatastrofen sedan andra världskriget och många har visat en sällan skådad vilja att hjälpa till.

Att påstå att den som är hygglig och vill ge en medmänniska skjuts kan frihetsberövas kan skrämma folk från att visa prov på vanlig anständighet.

Inte särskilt mycket bättre blev det då Sydsvenskan med ett anmärkningsvärt antal timmars fördröjning publicerade en kompletterande intervju med kommunikationsansvariga Westford.

Hon slingrade sig, ifrågasatte att hon felinformerat allmänheten och svarade till slut reportern att "du får mig att sväva på tungomålet och känna att fundamentet jag står på darrar".

För den som inte känner till sammanhanget är det nog lätt att tro att citatet är ett utdrag ur en halvdan nyöversättning av Gamla testamentets erotiskt laddade Höga visan.

Hur ser då utlänningslagen ut? Sant är att den som hjälper en utlänning att olovligen komma in i Sverige eller passera genom Sverige kan dömas till böter eller fängelse.
Nyckelorden är ”komma in i” och ”passera genom”.  Skjuts från A till B inom landet är helt ok.

Tillämpningen av lagen är dock på andra punkter inte glasklar. Enligt förarbetena har den som av humanitära skäl och utan att ta betalt hjälper en person till Sverige inte begått ett brott om asyl söks direkt.

Men ett utslag i högsta domstolen rörande en man som hjälpt några nära släktingar att komma till Sverige från Syrien talar ett annat språk. Flyktingarna kom med smugglare till Tyskland via Italien, där de hämtades upp av den åtalade och kördes till Sverige.

Domstolen konstaterade att människosmuggling inte nödvändigtvis är olagligt och ifrågasatte inte att mannen hjälp var ideell men dömde honom ändå till böter med hänvisning till Dublinförordningen.  Släktingarna borde ha sökt asyl i Italien, det första EU-landet de kom till.

Det blir inte mindre rörigt av att två av fem justitieråd ansåg att omständigheterna i stort sett var sådana att mannen borde frias. Enda skälet till fällande dom för människosmuggling var enligt dem att sällskapet inte spontant sökte asyl då det kom till tullstationen utanför Malmö.

Sammanfattningsvis: rättsläget lämnar en del övrigt att önska och även den ädle kan mycket väl ha begått brott.

Men denna juridiska förvirring ger inte myndigheter rätt att sprida nonsens. Den som inte kan paragraferna bör helt enkelt hålla tyst och ta reda på fakta.