Åklagaren behöver ”Skinnys” historia

Hon kallas "Skinny". Hon jagas runt mellan kunderna i Stockholm och Göteborg, dag efter dag efter dag.

Människohandel är världens mest lönsamma affär. "Skinny" är en vara som kan säljas hur många gånger som helst.

Och som det köps i Sverige! Åklagare Eva Wintzell visar tingsrätten affären i olikfärgade staplar, som en årsredovisning. Augusti: 76 000 kronor. September: etthundratusen kronor. Utbetalt Rumänien: 416 493 kronor.

Det Wintzell vill övertyga rätten om är att "Skinny", en 21-årig kvinna med en flickas ansikte, tvingats leva som det rumänska parets kassako. Närmare en miljon kronor i vinst under nio månader, omsättningen är långt större, de hyr lägenheter och hotell, åker taxi hela dagarna. En halvtimme kostar 1 500 kronor.

Och vilka köper?

Några har namn, fem svenska män som råkade ertappas under polisens spaningsarbete. Män i yngre medelåldern, de flesta egenföretagare, mellan 30 och 45 år gamla, rör sig i innerstaden: en 34-årig IT-konsult köper på Skeppargatan på Östermalm, en småbarnspappa på en liten Södermalmsgata där mina barn gick på dagis.

De är marknaden. De är förutsättningen för den fantastiskt lönande människohandeln, "vanliga svenska män". Var tionde svensk har köpt sex, är en vanlig uppskattning. Ändå vet vi mycket lite om sexköpare. Vi skulle kunna fråga. Men de som forskare kunnat fråga är män som vill sluta köpa sex.

Den vanliga nöjda obekymrade sexköparen, han som kommer på cykel med barnsadel, vem är han? Svenska experter har kunnat skissa en fasad: Han är jämförelsevis välutbildad, har påfallande ofta ett välbetalt arbete.
 

Men hur ser hans gränser ut, hur förflyttades de, vad det är han köper? Tjugo minuters makt?

Jag skulle vilja veta mer om det. Om vi nu verkligen vill göra något för att störa marknaden. Verkligen vill. Att människohandel existerar vet vi alla sedan Lukas Moodyssons ögonöppnare "Lilja 4-ever". Ansträngningar görs, en nationell handlingsplan finns, det internationella samarbetet förbättras.

Och ändå. Människohandel tycks växa över hela världen.

Sexköp har varit olagligt i femton år, ännu har ingen dömts till fängelse. Ingen. Att fälla för människohandel är svårt även det. Domstolen måste finna det bevisat att det rumänska paret tagit kvinnor till Sverige, inhyst dem, och i någon mening tvingat dem sälja sig. 

Åklagaren behöver "Skinny". Hon berättar sin historia på torsdag.

Följ ämnen i artikeln