Det kan bli Schymans sista chans

Är det någon som tror att Gudrun Schyman tänker hoppa av förhandlingarna med regeringen?

Tänkte just det.

Hota kan man inte göra särskilt många gånger innan det börjar låta ihåligt.

I morgon ska förhandlingarna om nästa års statsbudget vara helt klara. I vanlig ordning har de nattliga promenaderna mellan Riksdagshuset och finansdepartementet ackompanjerats av diverse hot.

Miljöpartiet hotade med att hoppa av om det blev för mycket pengar till vägar på bekostnad av järnvägar. Men när det kom till kritan svalde de förtreten och lät sig nöjas med sänkt moms på böcker och försöksverksamhet med friår i tio kommuner.

Nu är det vänsterpartiet som mullrar. Om de pågående diskussionerna om mångmiljardsatsningarna på vägar och järnvägar inte tillfredsställer väns-terpartiets önskemål hotar de också att hoppa av budgetöverenskommelsen.

(V) har hotat för ofta

I normala fall skulle uttalanden av den typen få reportrarna att hopa sig kring Riksdagshuset i väntan på den stora skrällen. Så har inte skett och det beror på att vänsterpartiet har hotat för ofta.

Förra året påstod exempelvis

Gudrun Schyman (v) att partiet skulle överge regeringen om arbetstiden inte sänktes från i år. Hotet infriades inte, varken i förhandlingarna om vårbudgeten eller reprisen på hösten.

Därför är det ingen som tror på de nya hoten. Knappt vänsterpartisterna själva.

- Ambitionerna är självklart att vi ska nå en uppgörelse, konstaterade Gudrun Schyman i ett uttalande efter verkställande utskottets möte i går.

Att varken miljöpartiet eller väns-terpartiet omsätter hoten i verkligheten har flera orsaker. Den ena är att partierna i så fall skulle tacka nej till makt. Budgetsamarbetet med regeringen har gett miljöpartiet mer inflytande än deras 237 000 röster representerar.

Nästa år är det valår

Den andra förklaringen är att samarbetet håller på att rinna ut i sanden. Nästa år är det valår. Vilka partier som kommer att lägga sista handen vid höstens budgetproposition är därför skrivit i stjärnorna. Det kommer heller inte att förhandlas om vårens principiellt hållna flerårsbudget. Under valår avkräver riksdagen inte regeringen någon fullständig vårproposition.

Det kan alltså vara sista chansen på väldigt länge för miljöpartiet och vänsterpartiet att påverka politiken i praktiken. Den vill de givetvis inte försitta.

Följ ämnen i artikeln