Vi måste kunna lita på polisen

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2001-11-22

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Polisens film är inte mycket att bråka om, kan tyckas. Men det är den

SVT:s program Uppdrag granskning har tagit som sin uppgift att visa att polis och åklagare ljuger.

Tyvärr är deras framställning inte den allra klaraste.

Flera historier vävs ihop till en. Resultatet är total förvirring.

Hannes Westberg är dömd för att ha kastat minst sex stenar mot poliser under en av de många demonstrationer som ägde rum under EU-toppmötet i Göteborg i juni.

Domen vann laga kraft i tisdags. Den nu 20-årige Westberg ska avtjäna åtta månaders fängelse för våldsamt upplopp och våld mot tjänsteman.

Under rättegången mot Westberg användes som bevis en film som polisen klippt ihop. Den ifrågasätts nu av SVT:s program Uppdrag granskning.

Filmen anses vara delvis manipulerad. Poliserna på plats är mångdubbelt fler än som hävdats. Folk flyr trots att man påstått att de inte gjorde det. Hårda klipp och pålagda ljud förstärker intrycket av hotfullhet.

Det påverkar inte rättegången

Det förefaller ligga mycket i anklagelsen. Men påverkar det rättegången mot Hannes Westberg? Med största sannolikhet inte.

Det intressanta för den rättsliga prövningen av hans gärningar är inte vad polisen gör. Utan vad han själv gör. På filmbilderna kastar Hannes Westberg sten och det är det han dömts för. Domen har inte överklagats och försvarsadvokaten har inga planer på att begära resning.

Det andra frågetecknet gäller den nerlagda förundersökningen mot de poliser som avlossade skotten mot Hannes Westberg och två andra personer.

I tv-programmet görs gällande att den film som spelades upp under rättegången spelat en avgörande roll för att förundersökningen mot poliserna lades ner.

Så är dock inte fallet. Överåklagare Björn Ericsson har aldrig sett filmen. Däremot har han tittat på de många filmer som utgör underlaget till den ihopklippta film som visades under rättegången.

Den omdiskuterade filmen är alltså helt ointressant i diskussionen om den nerlagda förundersökningen. Överåklagarens beslut fattades på helt andra grunder.

Så vad återstår av SVT:s anklagelser? Att en sannolikt manipulerad film inte hade någon betydelse för utgången av den rättegång som den användes i.

Viktigt att saken prövas

Inte mycket att bråka om, kan tyckas. Men det är det. Tilltron till rättsväsendet är central för demokratin. Man måste kunna lita på att rättegångar sköts korrekt, att bevisen inte är tillrättalagda för att tjäna vissa syften.

Därför är det bra att riksåklagaren inleder en förundersökning om filmen. Ännu bättre är att överåklagare Björn Ericsson återupptagit den nerlagda förundersökningen mot poliserna som sköt. Den borde aldrig ha lagts ner.

Det spelar ingen roll om en eventuell framtida rättegång kommer fram till att poliserna sköt i nödvärn. Det viktiga är att saken prövas offentligt. Precis som slutenhet och sekretess går hand i hand med totalitära regimer är öppenhet demokratins bästa vän.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln