Ebba Busch gör MP:s grovjobb

Ebba Busch ville säga allt om allting, men det blev mest spretigt och osammanhängande Almedalstal.

Stundtals var det också mer likt ett seminarium än ett eldigt politiskt tal.

Att vara både minister och partiledare verkar göra det svårt att få ihop till ett sammanhängande budskap.

Ebba Busch har mycket att göra. Bara några timmar före hon skulle hålla sitt tal i Almedalen stod hon på en presskonferens och skämtade om att talet ännu inte var klart.

Kanske var det därför talet också var så mycket sämre än vanligt. Kanske var det sämre för att Ebba Busch är under stor press.

Busch brukar vara en utmärkt talare - eldig, rolig och engagerande. Men inte den här gången. Hennes tal i Almedalen handlade om inget och om allt.

Busch verkade inte ha bestämt sig för om det var näringsminister Busch eller KD-ledaren Busch som höll kvällens tal.

Ebba Busch, näringsminister. Och KD-ledare.

Talet handlade om vad regeringen genomfört för reformer och hur de ser på oppositionens brister. Det handlade om välfärd och vård och kompetensbrist där Busch räknade upp en lista på olika bristyrken.

Lite grön omställning dök upp och så lite om Ukraina och om Ryssland.

Den riktigt svåra biten var ett resonemang om det Busch kallade för ”det etiska modersmålet”. Ett resonemang som hade passat bättre på ett seminarium än på en scen i Almedalen och under ett partiledartal.

Svåra tider för KD

I Almedalen kan man som partiledare välja antingen välja att tala till de egna eller till den stora publiken.

Talar man till den stora publiken målas det med breda penslar om samhället och visionerna för landet. Talar man till sina egna är det mycket ”vi” och interna skämt.

Ebba Busch valde sin hemmapublik och det var nog vist.

Åhörarna trotsade regnet i Almedalen för att höra Ebba Busch tala.

Kristdemokraterna har det inte så bra just nu. De som inte sitter i regeringskansliet kämpar på. De dras med oroande låga opinionssiffror och svårigheter att nå ut utanför Rosenbad och partiets ministrar.

Tidigare i veckan tillsatte det kristdemokratiska partiet det de kallar för en samhällsbyggarkommitté. Med all rätt är de rädda föra att partiet ska regera sönder sig och inte lyckas göra den där slutspurten i opinionen innan nästa val.

Miljöpartiet borde vara glada

Ingen kristdemokrat borde bli glad över det här talet, det borde däremot ett annat partis anhängare bli – miljöpartisterna. Ebba Busch gör nämligen Miljöpartiets grovjobb åt dem.

Ebba Busch själv såg glad ut efter talet. Frågan är om hennes partivänner var lika glada.

MP kämpar för att hitta en ny berättelse om klimatpolitiken. En berättelse som inger hopp och viljan att ställa om – en berättelse som handlar om möjligheter och inte rädsla i frågan om den gröna omställningen.

Med enkelhet uttryckte Ebba Busch det som MP kämpar med att hitta fram till. Hon sa: ”Andra får ångest för att klimatet trycker allt annat åt sidan. Jag vill vara med och ändra den känslan. För när du hör ordet klimat ska du tänka jobb. Du ska känna hopp och inte ångest.”

Varsågod Miljöpartiet.