Vad händer när någon inte håller sig till manus?

I normala fall håller sig alla parter strikt till ett välbekant manus.

Nordkorea provocerar och omvärlden fördömer.

Frågan är vad som händer när något plötsligt går fel och vi har två oberäkneliga ledare i stället för bara en.

Dagens mönster känns igen från tidigare år.

Varje vår när Sydkorea håller militärövningar ihop med USA testar Nordkorea robotar som landar utanför Japans kust, genomför kärnvapenprov eller avlossar en verbal skottsalva från Pyongyang mot USA.

Varje gång känns det som världen står på randen till ett krig i Fjärran Östern, kanske till och med ett kärnvapenkrig. Lika givet är det varje gång att allting så småningom rinner ut i sanden, oftast utan att ens några dödsoffer krävts.

Så varför finns det då ändå skäl att vara orolig?

Nordkorea styrs av en oberäknelig ledare. Kim Jong-un ser kärnvapen som den stalinistiska kommunistregimens livförsäkring i en fientlig värld. För att han i praktiken ska kunna hota omvärlden med sina kärnvapen måste Nordkorea utveckla robotar som når tillräckligt långt och kärnvapen som är tillräckligt små för att en bärraket ska orka lyfta dem.

Syftet med robottester

Detta är vad Nordkorea ständiga robottester och kärnvapensprängningar syftar till. Att utveckla en kapacitet att kunna hota omvärlden, inklusive USA med kärnvapen. Idén är att omvärlden därmed inte ska våga försöka störta landets diktatur som lyckas hålla sig kvar genom att hålla befolkningen i ett järngrepp.

USA:s president Donald Trump har lovat att stoppa Nordkorea från att skaffa sig den kapaciteten. Eftersom regimen i Pyongyang varken lyssnar på USA, FN:s säkerhetsråd eller Kina så hjälper varken hot eller sanktioner för att stoppa Kim Jong-un. I motsats till fallet med Iran verkar inte heller morötter fungera.

Kim Jong-un har bestämt sig för att inget är viktigare än att utveckla landets kärnvapenkapacitet.

Klockan tickar

Omvärldens enda sätt att stoppa det verkar vara att ta till militära medel. Exakt vad Trump tänker sig att USA ska göra vet vi inte. Men militära åtgärder är riskabla oavsett hur de ser ut.

Klockan tickar. Experter räknar med att Nordkorea om fem eller högst tio år har kapaciteten att nå USA:s västkust med kärnvapen. Ska diktaturen stoppas måste det ske under Trumps tid i Vita huset.

De senaste dagarnas utveckling innebär en upptrappning av situationen.

För varje robottest kommer Nordkorea närmare en teknisk lösning för långdistansrobotar.

Den här gången har USA dessutom i viss mån svarat militärt genom att börja bygga upp missilförsvaret Thaad. Missilerna ska skjuta ner eventuella Nordkoreanska robotar som riskerar att landa i Sydkorea eller Japan.

Spionera på Kina

Kina är mycket upprörda över USA:s upptrappning. Visserligen är robotförsvaret rent defensivt men Thaads radar är så kraftfull att USA kan använda den för att spionera på Kina, fruktar Peking.

Kina sätter press på Sydkorea och uppmanar landets regering att "stanna innan de når avgrunden". Men allt talar för att Seoul går vidare med missilförsvaret.

Även ledarna i Peking fördömer Nordkoreas ständiga provokationer men vill för den skull inte att USA ska stärka sin militära kapacitet så nära Kinas gräns. Kinas största oro är att regimen i Nordkorea faller och kanske leder till att en västvänlig regering tar över som Kinas granne.

Ny farlig faktor

Mitt i allt detta finns det ännu en ny faktor som gör situationen extra farlig.

Vita huset styrs de närmaste fyra åren av en president som är, och själv säger att han vill vara, oberäknelig. Men en oförutsägbar ledare i Pyongyang och en annan i Washington ökar risken för att någon inte håller sig till det uppgjorda manuset.

Vad som händer i ett sånt läge är högst osäkert och potentiellt mycket farligt.