Impotenta FN måste utesluta diktaturerna

Blodbadet i Syrien har pågått i exakt två och ett halvt år. En lösning är mer avlägsen än någonsin. Häromdan förklarade Vladimir Putin att han tänker ingripa till Syriens försvar om Barack Obama står fast vid beslutet att skicka missiler mot president Bashar al-Assad. Men då hotar också ett storkrig. Tänk er för, grabbar!

Den här situationen avslöjar FN:s totala oförmåga att skapa fred.

FN som världens sanktionerade fredsorgan har bara tittat på när 100 000 syrier har slaktats, när 2 miljoner har flytt, när 4 miljoner är flyktingar i sitt eget land. Kriget i Syrien börjar alltmer likna blodbadet i Rwanda på 1990-talet.

FN bildades 1945 och har i dag 193 medlemsländer. Enligt FN:s stadga är medlemskap öppet för ”alla stater som vill arbeta för fred” och accepterar de åligganden som FN-stadgan föreskriver. Det är skrattretande att läsa detta, för hur många av FN:s medlemsstater är i dag inte hänsynslösa diktaturer, stater med envåldshärskare som åsidosätter mänskliga rättigheter, låter folk svälta ihjäl, förbjuder politiska partier och yttrandefrihet, avrättar oliktänkande, förföljer homosexuella och stenar kvinnor till döds. Ändå är de medlemmar av FN!

Minns ni när Libyen med Muammar Gaddafi satt som ordförandeland i FN:s råd för mänskliga rättigheter? Haha!

Ett system där själva FN-medlemskapet legitimerar och rättfärdigar vilka skurkar som helst är en lika stor skandal som vetorätten i säkerhetsråd­et, där fem stormakter kan blockera beslut som strider mot deras ”intressen”. Varför sparkar inte FN ut medlemsstater som systematiskt bryter mot mänskliga rättigheter och massakrerar sin egen befolkning? Syrien är ett sådant land men det finns fler.

FN säger sig kämpa för demokrati men beskyddar de stater där ledarna inte ens kan stava till själva ordet.

FN är en anomali, en självmotsägelse. Det är detta som har gör att FN är på väg att förlora sin legitimitet. FN har redan alltför många gånger visat en häp­nadsväckande impotens. Organisation­en står och tittar på medan diktatorerna slaktar eller gasar ihjäl sitt eget folk.

Det är inte USA som ska stoppa kriget i Syrien men när FN återigen visar sin oförmåga agerar USA världssamvete. Det var inte så det var tänkt. Det är FN:s uppgift att lösa den här sortens kriser. Det var därför USA var med och bildade FN 1945! FN skulle förhindra krig. Ändå ser vi hur kontinenterna i åratal har slitits sönder av regionala krig. Jag har ett förslag:

Uteslut alla länder ur FN som trampar på demokrati och mänskliga rättigheter och som dödar sitt eget folk.

Se över vetorätten. Låt FN:s generalförsamling ta över beslutsmakten, när säkerhets­rådet - som nu - är förlamat av vetorätten. Detta är enligt stadgarna möjligt och kallas ”Uniting for peace”. Ett sådant initiativ måste tas NU men frågan är om det inte redan är för sent.

Bermudez­triangeln

Nej förlåt, Bermudatriangeln, som ligger i havet mellan Floridas kust, söderut mot Dominikanska republiken och norrut mot ön Bermuda, har länge varit ökänd och mytomspunnen efter en rad oförklarliga katastrofer med fartyg och flygplan. Nu har Sverige fått sin egen Bermudeztriangel. Då menar jag förstås den geometriska figur som utgörs av den före detta chefen för Arbetsförmedlingen, Angeles Bermudez-Svankvist, ordföranden i förmedlingens styrelse samt en ledamot av samma styrelse. Alla tre har avslöjats med brallorna nere. Om Bermudez-triangeln i Sverige kan mäta sig med den riktiga Bermudatriangelns ohyggliga fasor får historien utvisa.

Var miljonär i fem minuter

Häromdan blev jag miljonär på Triss. Jag hade skrapat fram tre lika, 30 kronor x 3. Men det finns numera en extra bonus på varje lott. När jag skrapade den, tro mig eller ej, stod det ”1 000 000 kr” på lotten. Bosse, vi har blivit miljonärer, sa jag. Det tror jag inte, sa han. Ring och kolla med Svenska Spel. Damen i kundtjänst förklarade att vi inte alls hade vunnit en miljon. Den framskrapade miljonen skulle bara utfalla om det på lotten hade funnits 1 miljon x 2. Bonus­miljonen skulle då bli den tredje miljonen. ”Hur mycket har vi vunnit då?”, undrade jag. ”30 kronor.”

Följ ämnen i artikeln