Fem drottningar – fem märkliga liv

Drottning Silvia.

I början av hösten blev drottning Silvia historisk, ingen svensk drottning har suttit på tronen lika länge som henne. Det gamla rekordet innehades av drottning ­Sofia, gift med Oscar II. Hon var drottning i 35 år, 2 månader och 20 dagar. Det rekordet passerade ­Silvia den 9 september i år.

Drottning Silvias resa från kaffefarmen i Brasilien till den svenska tronen är som en modern variant av den resa som ätten Bernadottes första drottning Désirée fick göra, hon som föddes i ett köpmanshem i Marseilles och slutade som drottning av Sverige och Norge.

Drottningarnas liv har inte alltid varit så lätt. Oftast blev de bortgifta

i mycket unga år med män som de kanske såg första gången dagarna före bröllopet. Äktenskapen ingicks av politiska och ­dynastiska skäl, eventuella varma känslor fick komma ­efteråt. De anlände till Stockholm där det talades ett språk de inte kunde och så skulle de så fort som möjligt leverera manliga tronarvingar. Ytterst ­sällan fick de resa hem ens för ­korta besök. Flertalet av drottningarna blev sedan mer eller mindre öppet bedragna av sina män, något de aldrig kunde förhindra. De kunde bara vända sig inåt, ­drabbade av allehanda nervbesvär tröstande de sig i religionen och med välgörenhetsarbete.

Sverige har varit monarki i över 1 000 år. Vi har namnen på nära 70 regenter, 3 av dem var regerande drottningar; Margareta, Kristina och Ulrika Eleonora. De är alla omskrivna i historien. Men drottningarna som levde vid sidan av sina regerande män, tvingades leva i skuggan. De ansågs så obetydliga att bara ett femtiotal drottningnamn finns bevarade, inte förrän på 1300-talet träder de fram

i kött och blod.

Många av dem skiljde sig klart från alla andra. Här är fem märkliga drottningar ur de fem senaste ­seklen.

Följ ämnen i artikeln