”Jag hoppas polisen skyndar sig skapa nya kvinnoregister”

Polishuset i Flemingsberg.

En polis ringde mig i vintras, berättade om ett register över våldsutsatta kvinnor med kontaktförbud. Som förbjöds av en ny chef.

Hur många tveksamma polisregister finns?

Register är bra.  Varken kvinnohat eller maktgalenskap låg bakom när polisen i Södertörn började spåra på våldsutsatta kvinnors fall. De ville bli bättre på riskbedömning.

Men nu kommer Datainspektionens genomtydliga 32-sidiga beslut på att registret är olagligt. Det är tack och lov inte polisens uppgift att klottra ner och spara amatördiagnoser och skvaller som "psykopatvarning", "borderline samt bipolär", "mytoman", "knepig". Inte heller är det polisens uppgift att serva forskare med material.

Nu hoppas jag att polisen skyndar sig att  upprätta ett nytt etiskt och lagligt register. Arbete mot mäns våld mot kvinnor ska inte styras av känslor och tycka-synd-om. Om det är något som behövs är det systematiskt arbete, analys, forskning.

Ja, register.

Polisen som ringde mig berättade hur han kom på hur de bättre kunde stödja våldsutsatta kvinnor i Göteborg som fått kontaktförbud.  Han lade upp en lista i jobbdatorn, med namn, beslut och uppgifter om gärningsmännen.

Kvinnorna som ringde för att anmäla en överträdelse var tacksamma för snabbheten och att de inte behövde berätta sitt livs historia gång på gång.

Var registret olagligt?

Det utreddes inte, men en ny chef sa så, och tog bort det ut datasystemet.

Så nu ligger det i nån gammal pärm som ingen hitta, suckar polisen.

Hur "hemligt" det så kallade kvinnoregistret i Södertörn var kan diskuteras, men spelar mindre roll: kvinnorna själva kände inte till det. Snyggt är det inte att polismyndigheten inte tycks ha begripit vad som pågick.  Larmet gick för flera år sedan. Två internutredningar och en extern utredning kunde läggas ned och inte förrän Ekot gör sin granskning blir registret en skandal.

Tydligen ska polisen få nya regler för vem som får besluta om att upprätta register och för hur de ska gallras. Bra. Så att de kan fortsätta skapa register.

Följ ämnen i artikeln