Ringholms miljarder ska fixa val(s)egern

VÄSTERÅS.

Regeringen är livrädd för att arbetslösheten ska börja öka igen.

Så rädd att det får kosta upp till 80 000 kronor per person att tidigarelägga anställningar i vården och i skolan.

I måndags visade statistik från Ams att arbetslösheten under vecka 44 var högre än under motsvarande vecka förra året. Det var det första illavarslande tecknet på att arbetslösheten kan vara på väg att öka efter flera strålande år.

Regeringen blev givetvis livrädd. Inte bara för att den bild av en kompetent restauratör av ekonomin naggas i kanten. Utan också för att valåret närmar sig med stormsteg. En ekonomi på nergång är ingen tillgång för den som vill vinna valet.

Det är mot den bakgrunden som finansminister Bosse Ringholms välannonserade sysselsättningspaket ska ses. Men frågan är vad man får för 3,1 miljarder.

Noll nya jobb

Arbetsgivaravgiften för anställda i kommuner och landsting sänks med en procent under nästa år.

Det kostar två miljarder kronor men ger inte ett enda nytt jobb.

Däremot gör det livet lite lättare för de kommunal- och landstingsråd som dagligen tampas med en sviktande ekonomi.

Omkring 10 000 jobb

Nästa år slipper de kommuner och landsting som utökar sin personalstab att betala arbetsgivaravgifter för de nya. Om en person går i pension och två nyanställs blir det noll kronor i arbetsgivaravgift för en av de nya.

Ringholm räknar med att det leder till att kommuner och landsting tidigarelägger anställningar av mellan 10 000 och 15 000 personer.

Har han räknat rätt satsar staten alltså mellan 53 500 och 80 000 kronor per person för att anställa någon ett par månader innan den i alla fall fått jobbet.

Är det ett bra sätt att använda pengarna på? Regeringen tycker det.

Inga nya jobb

Den öppna arbetslösheten påverkas av hur många som sysselsätts genom Ams. Ju fler som går i Ams-åtgärder desto färre är öppet arbetslösa. Det är den öppna arbetslösheten som regeringen lovat ska hålla sig under fyra procent.

Nu får Ams använda ytterligare 343 miljoner kronor fram till årsskiftet. Det ger inte heller några nya jobb men kan hyfsa statistiken.

Oklart antal jobb

Ett par förenklingar för småföretagare införs från årsskiftet.

Det är oklart både hur det påverkar sysselsättningen och vad det kostar. Bosse Ringholm hoppas på det bästa.

Att regeringen hämtat inspiration från Frankrike är uppenbart. Där har tiotusentals statliga extrajobb inrättats för att bemästra den ökande arbetslösheten.

Men för 3,1 miljarder kronor fick finansministern och s-ledningen inte särskilt mycket. I alla fall inte om man räknar nya jobb.

Sympati och välvilja

Däremot vinner de något annat. Sympati och välvilja från det knappa hund-ratal kommunalråd som sitter i salen. De har fått bevis för att partiledningen tänker på dem.

Det blir en tillgång under valåret.

Då är kommunpolitikerna centrala i kampen om de sista rösterna.

Följ ämnen i artikeln