Neo Barstedts trixande är bara toppen på ett isberg

Advokat Neo Barstedt befann sig sensationellt nog i Stockholm och Göteborg samtidigt.

En uppenbar lögn som illustrerar ett problem som är så mycket större än banalt trixande med räkningar till domstol.

Aftonbladets Mattias Sandberg och Johanna Rapp har granskat Neo Barstedt, som förra året drog in närmare tio miljoner och därmed var en av Sveriges bäst avlönade advokater.

Ja, det är samma Barstedt som i ett unikt beslut i förra veckan inte längre får vara offentlig försvarare vid Örebro tingsrätt.

En så kallad obehörighetsförklaring som gjordes efter att hans räkningar prutats ner av flera domstolar, varningar utfärdats av Advokatsamfundets disciplinnämnd och Stockholms tingsrätt ansett honom visa "sådan oskicklighet och sådant oförstånd" att han till slut inte fick vara ombud i ett tvistemål.

Detta är bara toppen på ett isberg, visar Aftonbladets granskning.

 

Förra året fick Neo Barstedt närmare 9,8 miljoner kronor av skattebetalarna för sina uppdrag som offentlig försvarare.

Av det avsåg 2,5 miljoner kronor så kallad tidsspillan, alltså res- och väntetid i samband med arbete.

En närmare titt i kostnadsräkningarna ger vid handen att advokaten i sina notor i regel har påstått att det tagit honom en timme att ta sig till och från Kronobergshäktet, som ligger runt hörnet från hans kontor.

Ytterligare ett av många exempel på kreativ bokföring är de tre förhören med en misstänkt ung rånare i februari i fjol, vilket resulterade i en räkning på över 400 000 kronor för bland annat 13 tågresor mellan Stockholm och Göteborg.

Men en polis som Aftonbladet intervjuat säger att Barstedt inte närvarade under de aktuella förhören, vilket möjligen hänger ihop med att advokaten var upptagen med ett mål i Stockholm.

Försvarsadvokaten Neo Barstedt drog in närmare tio miljoner kronor förra året. Nu kan Aftonbladet avslöja hur han lurar domstolarna genom att lämna osanna uppgifter.

Egendomligheterna slutar inte med detta. Exempelvis har en åklagare i Karlstad gått så långt att han polisanmälde denne advokat för bedrägeri efter att en kostnadsräkning innehållande uppenbara felaktigheter lämnats in.

 

Berättelser som denna ska ses i ljuset av den stora granskning som Riksrevisionen genomförde i fjol av utbetalning till rättsliga biträden från domstolar.

Den visade att systemet för att hantera ersättningar är föråldrat och att domstolar prövar ersättningsanspråk under tidspress, då förhandlingen i princip är över.

Någon övergripande kontroll finns inte: Den ena domstolen vet inte vad den andra gör.

Det som behövs är en grundlig genomgång av hela systemet.

Alla som någon gång har lämnat in en reseräkning vet att arbetsgivaren kräver dokumentation och kvitton på allt från hotell till taxiresor.

Administrativ tristess behöver inte en advokat ägna sig åt, om nu inte domstolen mot förmodan begär att få se underlaget till anspråket.

 

Mycket har blivit bättre.

Då advokat Leif Silbersky lämnade in räkningen efter rättegången om den stora diskoteksbranden i Göteborg i slutet på 1990-talet, 63 döda, var det ett par, tre handskrivna rader.

Det skulle ingen domstol acceptera i dag.

Men om det fanns ett centralt rapporteringssystem administrerat av Domstolsverket skulle en advokat som påstod sig vara i två städer samtidigt riskera att bli avslöjad.

Större förändringar än så behövs dock.

Det finns för många advokater i dag. I början på 2000-talet hade Advokatsamfundet drygt 3 000 medlemmar. I dag är det dubbelt så många.

Något som i sin tur beror på att det har blivit enklare att bli försvarare.

Tidigare krävdes av juristen att han eller hon skulle ha arbetat som biträdande jurist på byrå i fem år innan ansökan om inträde i samfundet kunde göras. Gränsen har sänkts till tre år.

”Allt fler advokater tävlar om alltmer pengar, inte minst i storstäderna. Några av dem tar till smutsiga metoder i konkurrensen”, skriver Oisín Cantwell.

Detta samtidigt som antalet stora mål bara blir fler och timtaxan räknas upp. År 2020 uppgick kostnaden för offentliga biträden till 3,3 miljarder kronor, en ökning med 90 procent på tio år.

Allt fler advokater tävlar om alltmer pengar, inte minst i storstäderna. Några av dem tar till smutsiga metoder i konkurrensen.

Vissa av dem är unga. Omdöme är ingenting en människa föds med, det kommer med erfarenhet, och Neo Barstedt, 31 år gammal, har bara varit advokat i fyra år.

Det hindrar inte att han har inkomster som många garvade stjärnadvokater inte kommer i närheten av.

Det är för lätt att bli advokat i dag. Det är för enkelt att slå sig fram.

Kanske borde Sverige göra som i Storbritannien, där en försvarare måste meritera sig i tio år innan de stora målen kan bli aktuella.

Viktigt att komma ihåg är att det bara är ett litet antal rötägg som missköter sig.

Men de svärtar ner även alla hederliga advokater. Kåren måste saneras.

 


Neo Barstedt utreds för bedrägeri – efter Aftonbladets granskning


LÄS VIDARE