Fredrik Reinfeldt har satt sig i skolbänken för miljöfrågor

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-04-21

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Regeringen förbjuder fosfater i tvättmedel från årsskiftet.

”Miljö-Fredde” slår till igen.

I valrörelsen i höstas fick alliansen massiv kritik för sin håglösa miljöpolitik. Ihåligt och ofullständigt, löd domen.

Kritiken, och medborgarnas uppblossade intresse för klimatfrågor, har tagit skruv. Statsminister Fredrik Reinfeldt (m) är på god väg att bli ”Miljö-Fredde” för svenska folket.

I går avslutades det första mötet med samtliga stater runt Östersjön för att förbättra havsmiljön. Konferensen hölls i Saltsjöbaden under ledning av miljöminister Andreas Carlgren (c) och jordbruksminister Eskil Erlandsson (c).

Samtidigt meddelade regeringen att fosfater i tvättmedel förbjuds från årsskiftet. Förutsättningen är ett godkännande från EU-kommissionen.

10?000 kr i miljöpremie

Men det är inte det enda beviset för alliansregeringens nya miljöintresse. En premie på 4 000 kronor har införts för att skrota bilar utan katalysator. Den som köper en miljöbil får 10 000 kronor i miljöpremie. En satellitdatabas för fotografier av den övergödda Östersjön ska inrättas. Den statliga miljöbudgeten höjdes med 300 miljoner i år och 100 miljoner nästa år.

Och trots att de flesta borgerliga partier var emot försöket med trängselskatt i Stockholm införs en skatt för att åka in i city redan i sommar.

En helomvändning som motiveras av resultatet i den lokala folkomröstningen förra året.

Utbildar sig

Fredrik Reinfeldt, som kör en stor bensinslukande bil privat, har satt sig själv på skolbänken. Han vidareutbildar sig med studiebesök. Det klimatdrabbade Svalbard är ett exempel, energieffektivt byggande i Göteborg ett annat. Sverige är efter Polen den största källan till utsläpp av övergödande fosfor i Östersjön. 750 000 hushåll som inte är anslutna till reningsverk släpper ut 300 ton om året. Med fosfatfria tvättmedel minskar utsläppen med 50 ton.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln