Barnevik är förlåten

Blir omvald som ordförande för Astra Zeneca

För en månad sedan fick han sparken som ordförande i Wallenbergs maktbolag Investor.

Nu tas Percy Barnevik till nåder igen. Humanism eller dåligt samvete?

Steg för steg och med olika grad av frivillighet har Percy Barnevik lämnat svenskt näringsliv.

I november lämnade han oväntat posten som ordförande i ABB. Förklaringen kom först efter tre månader - det generösa pensionsavtalet på 930 miljoner kronor.

Ett par månader senare var det dags för nästa reträtt. Barnevik tog adjö av Sandvik, det första storföretag han var chef över.

I mitten av februari fick han under förödmjukande former sparken som ordförande i Wallenbergs maktbolag Investor. Orsak: pensionsavtalet med ABB.

Väntades lämna sin sista post

Därför var det många som väntat sig att Percy Barnevik också skulle lämna sin sista post i Sverige. Den som ordförande i den brittisk-svenska läkemedelsjätten Astra Zeneca.

Men så blir det inte. I går meddelade bolaget att de vill att Barnevik åter väljs till ordförande vid stämman i slutet av april.

Omvalet sker givetvis med Wallenbergsfärens goda minne. Även om de bara äger fem procent av aktierna i läkemedelsbolaget så har de ett inflytande som vida överstiger antalet röster.

Vad som ligger bakom den förändrade inställningen till Percy Barnevik är oklart.

För en månad sedan var han en fredlös man. Under ett osentimentalt telefonsamtal rev familjens starke man Jacob Wallenberg epåletterna av sfärens stjärndirektör och gav honom avsked från Investor på grått papper.

Vände efter återbetalningen

Det som hänt sedan dess är att Barnevik gått med på att betala tillbaka 61 procent av pensionen, drygt en halv miljard kronor.

Men är återbetalningen verkligen förklaringen till att Wallenbergs öppnar famnen igen för sin förre stjärndirektör?

Jacob Wallenbergs pappa Peter var en av de två direktörer som skrev under Barneviks pensionsavtal. En del av skulden för att det blev världsrekord i pension är alltså hans. Men Peter Wallenberg behöver inte betala tillbaka en krona.

Alltså finns förklaringen någon annanstans.

En vänlig gest? Ett utslag av dåligt samvete?s

Mer komplicerad än så behöver världen faktiskt inte vara.

Följ ämnen i artikeln