Stödet för regeringen fortsätter att minska

Statsminister Stefan Löfven.

Stödet för regeringen är nu lägre än i höstens val.

Drygt 110 000 väljare har lämnat Miljöpartiet och Socialdemokraterna sedan dess, enligt Aftonbladet/Sverige tycker.

När statsminister Stefan Löfven (S) bildade regering i oktober tog han en medveten risk.

Han bildade en koalition med en smal bas i riks­dagen. Socialdemokraterna och Miljöpartiet sam­lade bara 37,9 procent av väljarna bakom sig, nära två procentenheter färre än då Socialdemokraterna bildade regering förra gången, 2002.

Sedan dess har stödet för regeringens båda partier minskat ytter­ligare enligt den nya väljarbarometern från Sverige tycker. Enligt dagens mätning skulle 36,1 procent av väljarna lägga sin röst på S eller MP om det vore val i dag.

Det är ingen himmelsvid skillnad jämfört med valresultatet. Men det visar att väljarnas uppskattning av regeringen inte är särskilt hög.

Faktum är att stödet för S och MP minskat svagt ända sedan valet med två undantag. I oktober var stödet lika högt som under val­månaden september. I januari ökade stödet tillfälligt, sannolikt till följd av julens uppgörelse med Alliansen om hur budget och statsministerval ska hanteras under de kommande sju åren.

Av de två regeringspartierna är det Miljöpartiet som tagit mest stryk. Både MP och S har sedan valet legat både under och över sina valresultat. Men just nu har Miljö­partiet tappat omkring 16 procent av dem som röstade på dem i höstas medan Social­demokraternas tapp inskränker sig till drygt två procent.

Löfvens regering är inte den som haft lägst stöd i riksdagen i modern tid. Det hade Folkpartiregeringen mellan 1978 och 1979 med 11,1 procent och koalitionen mellan FP och C mellan 1981 och 1982. Men de hade båda karaktär av övergångsregering i väntan på de ordinarie valen 1979 och 1982.

Men ingen annan har bildat en regering direkt efter ett val med ett så bräckligt underlag i riksdagen som Stefan Löfven. Inte ens om man räknar in Vänsterpartiet, som regeringen samarbetar med om budgeten, är stödet inte högre än 43,6 procent.

Att bilda en regering med så smal bas är riskfyllt under alla för­hållanden. Men med en cementerad block­politik och med Sverigedemokraterna som vågmästare är det inte bara riskfyllt, det är ett högrisk­projekt.

Det fick Stefan Löfven erfara när regeringens budgetförslag röstades ner i december.

Men efter decemberöverenskommelsen, även kallad julpakten eller DÖ, går landet att regera även av en minoritets­regering med svagt stöd.

Att Miljöpartiet tappar mer än Socialdemokraterna sedan valet är inte konstigt.

De gröna har haft på­tagliga svårigheter att få genomslag för sin politik.

Förbifart Stockholm ska byggas, ombyggnaden av Slussen ser också ut att bli av, höjningen av en rad miljöskatter röstades ner i riksdagen, i första skoluppgörelsen med Allians ­ en sjösattes ett försök med betyg från årskurs fyra trots tidigare benhårt motstånd från MP.

Hälften av riksdagspartierna har ökat sedan riks­dagsvalet, M, C, KD och SD. Övriga partier har backat, Folkpartiet mest.