Alla med galna ex borde vara kända

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-08-31

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Emilio Ingrosso. Vad håller han på med? Vad är det för fel på honom? Man undrar ju när man läser utdragen från vad han hotat sitt exfru Pernilla Wahlgren med. Att han ska knäppa henne och nya mannen. Och för att förtydliga att han menar allvar: "Jag är italienare." Varför säger han så?

För att Pernilla ska fatta att hoten är på allvar? Försöker han rida på hela italianomaffia-vågen eller vadå? Eller vänta, var det ett försök att verka så macho som möjligt? Som den tuffaste hanen eftersom italienarna anses så manliga? Undrar om Emilio läste den skojsiga teve- och radiomannen Gert Fylkings krönika i går i Expressen. Han kallar män för "hannar" i en krönika om vad som får honom att få utlösning. Typ mycket hud och sådant. Jag vet inte om Emilio heller såg de granskande reportagen om Roks, sådana där kvinnojourer som hans exfru kanske skulle sökt sig till om hon inte var känd.

Alla tunga debattörer rasade mot att dåvarande ordförande i Roks kallade män för djur men jag fattade aldrig att just det gjorde alla så upprörda. Män kallar ju män för djur exakt hela tiden. Som Gert Fylking skrev i går: "Jag är en biologisk varelse och därute finns det en massa hannar" på tal om att kvinnor borde tänka på hur de klär sig.

Typ: Vi män är djur och djur våldtar. Fan vad sur jag skulle bli om jag var man och läste det. Men ingen reagerar när män kallar män för djur. Då är det en mystisk och skön sanning bara. Det måste vara en kvinna som kallar män för djur för att någon ska bli upprörd. Så förutsägbart är det i den (icke-) feministiska debatten.

Men tillbaka till Emilio. När jag läste om hoten, hur han skulle knäppa Pernilla och hennes familj, dök bisarrt nog bilden upp, av när han dansade bakom Pernilla och hon sjöng "Picadilly Circus". Många av er minns också detta. Axelvaddarna, strassbroscherna många menade var nazisymboler, det konstiga vevandet med armarna och de skittajta svarta stretchbyxorna. Eller var de i skinn? Eller nylon? Och massor av gelé i håret. Men nu. Får man tänka om.

På ett sätt önskar jag att alla förföljda kvinnor var kändisar. För då skulle det bli så pinsamt för männen när alla vet om att de är värsta idioterna. Kanske något att ta efter. Är du en hotad kvinna? Göm dig inte, sprid flygblad på din ex över hela samhället eller stan där du bor. I synnerhet om galningen är någon ansedd, som en direktör eller en officer. Fina spöken trivs bäst i stängda garderober. Inte alltid. Men ofta.

Jag menar, vad pinsamt att vara Emilio Ingrosso just nu, herregud. Men Emilio försöker så klart försvara sig nu, bäst det går. Pernilla är inte någon bra mamma, säger han. Och det är då man inser att det finns inte alls något komiskt i allt det här. Det är bara jävligt jävligt synd om barnen.

Som vanligt.

Belinda Olsson

Följ ämnen i artikeln